Nyomtatás

Cseppet sem vakítás


Napszemüveg az étlapon

Olyan mint egy Armani   János világéletében jó kedélyű, örökmozgó, tanulékony, kiváló üzleti érzékkel megáldott ember volt. Ezek a tulajdonságok mindig a hasznára váltak, így jutott egy szegény kis faluból, ahol a rendszerváltás után pár évvel az utolsó kocsma is bezárt, a főváros éttermeinek csillogó világába. Ami emellett még talán a legjellemzőbb tulajdonsága: szerette figyelni, fürkészni, elemezni az embereket. A Gellért rakparton üldögélő pestieket, majd később a Mariahilferstrasse-n kávézó bécsieket, a Milánó szívében pizzázó olaszokat, a Madridban sangriázó spanyolokat. Miután tekintélyes külföldi tapasztalatot halmozott fel, újra hazatért, hogy egy elegáns vízparti éttermet vezessen.

HUNYORGÓ FELFEDEZÉS
Ahogy beköszöntött a jó idő és végre ki lehetett nyitni az étterem fő vonzerejét kölcsönző romantikus teraszt, a vendégeket figyelve Jánosnak eszébe jutottak a bécsi nyarak, majd meglepetésére a milánói tavaszokat vélte újra átélni, aztán pedig a madridi vakációk emlékei rohanták meg hirtelen. „A világ minden táján ugyanúgy hunyorognak a vendégek a teraszon” – szögezte le végül magában. A turisták egy bizonyos százaléka ugyanis minden évben megfeledkezik a napszemüvegről. Tamás elgondolkodva figyelte hunyorgó vendégeit, a szemét reszketeg kezével beernyőző idős professzort, a nevető szeplős német lányt az őt fél szemmel kacsingatva figyelő tejföl szőke udvarlójával és a behunyt szemmel pihenő fiatal anyukát, akinek kisfia egyre messzebb kóborolt a vízparti csigákra vadászva. Éjszakánként utánanézett az interneten, hogy milyen hatása is van az erős napsütésnek a látásra, és szakfórumokon azt olvashatta, hogy a túlzott napfény akár idő előtti látásvesztéshez is vezethet, a károsodás pedig mindenképpen visszafordíthatatlan, az intenzív fény hatására elpusztult sejteket nem lehet pótolni.


NAPSZEMÜVEG AUTOMATA A LÁTHATÁRON?
A felelősségérzet mellett János üzleti érzéke is beindult. Egyre jobban foglalkoztatta a gondolat, hogy szokatlan módon bővíti étterme szolgáltatásait, és valamilyen módon napszemüvegeket bocsát vendégei rendelkezésére. Na de hogyan is pontosan? Keményfedeles szemüveg-menüt kihajtogató udvarias pincérek? Vagy a világ első éttermi napszemüveg automatája? Egyáltalán, milyen napszemüveg alkalmas erre a célra? Szerény beruházással is megoldható a dolog, ha olcsó tucatárut szerez be, ezzel azonban semmit nem tett vendégei egészségéért, hiszen a rossz napszemüveg olyan, mintha nem is viselne az ember semmit. Rosszabb esetben még a látást is tovább rontja.

Drága napszemüvegeknél viszont hogy térül meg a kár, hogyha egyik-másik vendégének kedve támad
zsebre tenni az elegáns kiegészítőt? További hosszas morfondírozás helyett megkérdezte inkább egy napszemüvegekkel foglalkozó ismerősét, hogy milyen áron is kezdődnek a jó szemüvegek. Azt a választ kapta, hogy olcsó napszemüvegek is nyújthatnak ugyanolyan hatásos védelmet a káros sugárzás ellen, mint a drágák, mivel több éve már csak megfelelő UV-szűréssel rendelkező szemüvegeket lehet forgalomba hozni. Kivételek persze akadnak, főképp a  feketepiacon.

A
különbség ami egy olcsó és drága darab között leginkább van: az olcsó szemüvegek lencséje gyakran torzít, keretük kevésbé divatos, vagy egyszerűen nem bírnak olyan hangzatos márkanévvel, bár akár szakasztott úgy festhetnek, mint egy Avanglion vagy egy Armani. János gondolt egy nagyot, és üzletet ajánlott barátjának: „helyezzen bizományba” éttermében bizonyos mennyiségű jó minőségű napszemüveget, amelyeket János a vendégek rendelkezésére bocsát a nála töltött idő alatt.

Ha valakinek megtetszik a szemüveg, és szívesen magával vinné szuvenírként, megvásárolhatja. Emellett készíthetnek egy csinos kis szóróanyagot a napfény látásra gyakorolt káros hatásairól és a kölcsönözhető, illetve megvásárolható napszemüvegekről, amelyet minden asztalon elhelyeznek, a pincérek pedig udvariasan felhívják a hunyorgó vendégek figyelmét az új szolgáltatásra. Néhány hónapon belül Jánosnak soron kívül szakácsok és pincérek toborzásához kellett hozzáfogni, mivel az ő étterme lett a legdivatosabb az egész parton. Hamar híre ment a „napszemüveges étteremnek”, és a turisták, akik köztudottan rajonganak az újdonságokért, nyaralás alatt pedig szeretnek kibújni a bőrükből és magukra próbálni mindent, amit csak lehet, mind ellátogattak Jánoshoz.

ELEMELÉS-KOMPENZÁLÁS
János kezdetben sokat törte a fejét, milyen módszerrel lehetne megelőzni a napszemüvegek elemelését, de végül se az adminisztratív, se a riasztós megoldásokat nem találta kivitelezhetőnek. Azzal nyugtatta magát: ha az asztalon található drága porcelánt viszonylag kevesen csúsztatják a ridiküljükbe, talán a napszemüvegeknél sem kell nagyobb kleptomániás réteggel számolnia. És az események őt igazolták: a nyár végén üzlettársával elégedetten nyugtázták, hogy a szuvenírbe megvásárolt szemüvegekből befolyt haszon bőven meghaladta az eltűnt példányok okozta veszteséget. Arról nem is beszélve, hogy a környék legdivatosabb étterme és napszemüvegszalonja az eddigi legjobb szezont tudhatta a háta mögött.

Megkérdeztük:

A veszprémi Oliva étterem teraszán árnyékolók és napernyők védik a vendégeket. Ennek ellenére előfordul, hogy valakinek hunyorognia kell az erős fényben. „A privát napszemüvegemet már ajánlottam vendégnek, mikor láttam, hogy nagyon bántja a szemét a Nap...” – emlékszik vissza Handok Endre, az étterem vezetője. A napszemüveg kölcsönzést jó reklámfogásnak tartja, de problémás lehet abban a tekintetben, ha a vendég megszokott már egy színvonalat, az étterem nem biztos, hogy tud olyat nyújtani. A napszemüvegnek is van egyfajta intimitása, mindenkinek más fazon áll jól, más tetszik. A kalocsai Kék Duna Vendéglő hatalmas terasza pont a Dunára néz. A gyönyörű környezetben sátrakkal, napernyőkkel és bokszokkal próbálják meg felvenni a harcot a tűző nappal. A legjobb védelmet azonban a délutáni napsütésben mégis a part hatalmas nyárfái adják Ruszinkó György, a vendéglő helyettes vezetője szerint. Harminc asztalból húszat biztosan leárnyékolnak. Ott viszont, ahol nem ilyen kedvezőek a természeti feltételek, nagyon is jól jöhet a helyben kölcsönözhető napszemüveg.

„A vendégeknek biztosan tetszene, főleg, ha napozni szeretnének.” – jegyezte meg Ruszinkó György. Az optikus szerint a megvalósításhoz nincs szükség sokféle méretű napszemüveg beszerzésérére, a legtöbb darab ugyanis rugalmas, néhány órát nyugodtan el lehet tölteni bennük. Nehezebb kérdés, hogy a vendég talál-e kedvére valót a fazonok között. Pravetzné Vörös Zita szerint praktikus körülbelül 15 féle szemüveget beszerezni, vagy olyan szolidabb, klasszikusabb keretet választani, amiben senki nem érzi kellemetlenül magát. A higiéniai kérdések ugyanúgy megoldhatóak, mint egy optikai szalonban, ahol az emberek szintén egymás után próbálgatják a szemüvegeket: használat után egy speciális kendővel át lehet törölni minden darabot, nagyobb szennyeződés esetén pedig megfelelő szerekkel lemosni. A legfontosabb a jó, UV szűrős lencse, minél erősebb fényvédelemmel.

 

 

              

2018.10.16, Kedd

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu