Nyomtatás

Szolgáljon fel ízelítőt!


Kóstoltasson a'la kurta!

   – Jól főz a szakács?
   – De még mi az hogy!

   – Mi a fő specialitása?
   – Hm, talán az almás fácánsült… Vagy inkább a tárkonyos pulykaragu? De felséges nálunk az Eszterházy túrós is… És ha kóstolná a harcsapaprikást! Itt is ragadna örökre…

Egy a baj: a vendégnek csak egy gyomra van, hogyan is tesztelhetné le egy étkezés alatt a konyha összes remekét? Sőt, egy ebéd vagy vacsora még arra is kevés, hogy csupán a leglényegesebb finomságokat számba (azaz: a szájába) vegye. Pedig milyen jó is új dolgokat kóstolgatni! Ebbe-abba beleeszegetni. Az Ön vendégei nem szokták kíváncsian fürkészni, mit rendelnek a szomszéd asztalnál? Nem szoktak időnként sanda oldalpillantásokat vetni egy-egy ételkülönlegességre, amikor az ismeretlen, ínycsiklandó illat elér az orrukig?

Egy csipetnyi pástétomEgy csipetnyi pástétom

Ne hagyja, hogy tovább fúrja a gyomrukat a kíváncsiság! Hagyja, hogy szabadon kiéljék kóstolgató szenvedélyüket! Alábbi ötletünk emellett azt is bemutatja, hogyan ismertetheti meg vendégeivel egyetlen étkezés alatt étterme fő különlegességeit,vagy akár csupán a másnap terítékre kerülő ínyencfalatokat. Ha jó a szakács, garantáltan visszacsalogatja őket még egy alkalomra. Amíg készül az étel, a legjobb unalom- és éhségűző: egy a’la kurta. Egy kis csipegetés ebből is, egy kis csipegetés abból. Mire is gondolunk? Étterme főbb specialitásaiból, vagy akár a másnapi menüből szolgáljon fel egy kis ízelítőt! A cím lehetne: „Előzetes holnapi kínálatunkból”. „Lunch trailer”. (Az újságolvasók például mindig szánnak rá egy percet, hogy az utolsó oldalon belepillantsanak az „Előzetes következő számunkból” című részbe. Észrevette, hogy ez a bennfentesség izgalmas érzésével tölti el az embert? Hiszen mindenki szeret a kulisszák mögé pillantani!)

Persze ne kísértsük a vendéget, nehogy gyomorfájásba sodorja a nagy vállalkozó kedv! Bemutatónkat tálaljuk liliputi adagokban. Épp csak egy csöpp gulyásleves, kávéscsészényi tányérkában, falatnyi rák saláta szeletkén.
Két gyűszűnyi levesKét gyűszűnyi leves

Mindez nem csak kulináris, esztétikai élményt is jelent elegáns, fantáziadús tálalásban. És hogy a gyerekek körében milyen népszerű lesz a törpe-menü? Gondolom, ezt igazán nem kell ecsetelnem. Egy praktikus szempont: ha egy új receptet vagy alapanyagot vezetnek be, minden bizonnyal kíváncsiak rá, hogyan fogják fogadni a vendégek. A közvélemény tesztelésére kiválóan alkalmasak a menü-miniatúrák. A kóstoltatás tudományával kapcsolatban hadd invitáljam egy rövid kitérőre a malacsütés és az áruházi marketing birodalmába! Él a közelben egy vendéglős, aki nagy fesztiválokon, városi ünnepeken rendszeresen kivonul a Fő térre malacot sütni a nagyközönség legnagyobb örömére. Lassú tűzön forgatva órák alatt piros-ropogósra süti az állatot, aminek a húsát aztán természetesen aranyáron árulja. Amikor kész a nagy mű, segédjével együtt elkezdi szakszerűen feldarabolni és a kígyózó sorban álló vásárlók kezébe nyomni. Szeletelés közben azonban kisebb, értékes húsdarabkák is leválnak az adagokról, ezt a vendéglős közvetlen gesztussal odanyújtja kése hegyén, a környéken álldogálók egyikének: „Megkóstolja?” Naná! Nemegyszer előfordul, hogy egy ilyen szerencsés kóstoló, aki csak bámészkodni jött ki a Fő térre, megérezve a szájában szétáradó finom ízt, rövid gondolkodás után ő is vesz egy rendes adagot. Ugyanezen az elven alapul, amikor az áruházban mosolygó lányok kekszdarabkát, mini sajtot, kis pohárka joghurtot kínálgatnak.Pár falat finomság, és már fel is keltette vendégei figyelmét a holnapi ebéd, vacsora iránt. Arról nem is beszélve, hogy a kóstolgatás izgalma olyan plusz többletet jelent, ami még tovább emeli az Ön éttermében töltött idő exkluzivitását, élvezeti értékét – az étkezés kaland és szórakozás is lesz egyben!

 

Ujjhegyni finomságUjjhegyni finomság

 Megkérdeztük:

Az étteremvezetők többsége megvalósíthatónak tartja az ötletet, bár Magyarországon még újdonságszámba megy. Természetesen némi többletmunkát jelent a konyhán, emellett pedig a szükséges hozzávalókat is kicsit előbb be kell szerezni, mint általában. A budapesti Biarritz étteremben akkor kóstoltatnak,ha korábban érkezik valami új alapanyag. Berges Emőke, az étterem vezetője elmondta, hogy legutóbb spárgakülönlegességek-kel kínálták a vendégeket úgy, hogy azok még nem szerepeltek az étlapon. Ezen kívül még utólag is kóstoltatnak, ha nagyobb mennyiségben készült valami különlegesség és maradt belőle a konyhán.Fontosnak tartja, hogy egy étteremben mindig legyen újítás, mert a vendégek nem szeretik a megszokott dolgokat. A soproni Jégverem fogadó helyettes vezetője, Bánovics Zoltán a következőképpen értékelte az ötletet: „Technikailag kivitelezhetőnek tartom, persze attól is függ, hogy mekkora a forgalom egy helyen, van-e idő ilyesmire. Az tény, hogy kedves gesztus, és lehet, hogy többet ér, mint például egy fizetett hirdetés. Tapasztalatom, hogy a vendégek szeretnek új dolgokat megkóstolni, fogékonyak az újdonságokra.”


 

 
 
 
 

              

2018.10.16, Kedd

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu