Nyomtatás

Óvakodjon az útbaigazításnál!


Ne bízzon vakon a GPS-ben!


   Megtörtént a sikeres szobafoglalás. A recepciós minden szükséges információval ellátta a kedves leendő vendéget. Mielőtt azonban letenné a telefont, hátravan még a fekete leves, az utolsó kérdés, ami többnyire így hangzik: – És mondja kérem, hogyan tudok eljutni magukhoz kocsival?


 

 

 

Az útbaigazításnak bonyolult lélektana van. Az, aki a vonal egyik végén áll, soha nem azt érzi, látja, tudja, amit a vonal másik végén lévő, és viszont. A hazai pályán mozgó ember számára minden egyszerű és magától értetődő. A település egy pontján haladva nemcsak a főtér, a bevásárlóközpont vagy a valamilyen park meghitt ismerőssége nyugtatja meg, hanem az is, hogy tudja, mi következik utána, mi található tőle jobbra, balra.

FORDULNI NEHÉZ

A turistára azonban a helység minden egyes utcája, tere az újdonság varázsával hat. Nem tudja, hogy egy adott utcával melyik a párhuzamos, és csak akkor veszi észre az ominózus bányász emlékművet, aminél le kellett volna fordulni, amikor már késő. Arról nem is beszélve, hogy mit is kezdhetne az olyan instrukciókkal, mint: „Forduljon be a volt mozinál!”; vagy: „Lát majd egy nagy placcot, ahol szerda reggel szoktak árulni a piacosok...” Ő ugyanis valószínűleg sohasem ült az egykori mozi kopott plüss székein, és ha történetesen kedden érkezik a településre, nem sokat segít rajta, hogy tudja, hol is van a szerdai piac.

Útbaigazít a Google térképÚtbaigazít a Google térkép

 FELESLEGES INFORMÁCIÓK
Megfigyelhető az eligazításoknál egy másik tendencia is. Észrevette már, hogy ha szülővárosában, vagy olyan helyen kérnek útbaigazítást Öntől, ahol régóta él, vagy amit alaposan ismer, az ember hajlamos túlbonyolítania dolgokat? Egyszerű tőmondatok helyett felesleges információk özönét zúdítjuk az érdeklődőre, és a tájékoztatást megspékeljük egy ilyen jó tanáccsal:„Jobbra lesz a templom, annál kell lefordulni. Van aki továbbmegy, megkerüli a parkot, de rövidebb így, meg ott el lehet keveredni a sávok között…” Ezekkel aztán végképp összezavarjuk a gyanútlan vendéget. Ha viszont mindez tilos, akkor mit szabad?

ITT A MEGOLDÁS
Szerencsére korszerű és megbízható technikai eszközök sokasága áll rendelkezésünkre, amelyekkel pontos segítséget adhatunk a vendégeknek.Ezeknek egyike a Google egész Magyarországra kiterjedő interneten elérhető térképe, amelyet utca pontosságúra lehet nagyítani, csupán be kell jelölnie rajta az Önök intézményének pontos helyét. Egy ilyen térképet célszerű először is feltölteni a weboldalra, ez már eleve eligazítja azokat a vendégeket, akik az interneten keresztül bukkannak Önökre. Akik telefonon keresztül érdeklődnek, azoknak pedig felajánlhatja, hogy elküldi ezt a térképet e-mail-ben, vagy ha az kényelmesebb, akkor akár át is faxolja. A zalaegerszegi Vándor Vigadó már régóta GPS koordináták, a Continental Hotel Zara pedig Google térkép segítségével igazítja útba a hozzájuk készülőket.

NÉHA A GPS-NEK IS KELL GPS
Nem szabad figyelmen kívül hagyni,hogy a GPS szoftverek lehetnek hibásak, idővel el is avulnak. Előfordul, hogy egy adott utcát vagy házszámot nem képesek felismerni, ilyenkor fontos lehet a standard jelzés. Arról nem is beszélve, hogyha külföldieket igazítunk útba telefonon, a számok (koordináták) segítségével sokkal egyszerűbb, precízebb, érthetőbb felvilágosítást adhatunk, mint egy számára idegen nyelv kifejezéseivel, vagy azok hevenyészett fordításaival. A külföldiekre a honlap tervezésénél is érdemes gondolni, és a nyitó oldalon nemzetközileg is egyértelmű módon jelölni, hogy hol találja az elérhetőséget.

Lehet, hogy apróságnak tűnnek ezek a dolgok, de ezzel a kis figyelmességgel elkerülheti, hogy vendégei pihenése egy többórás nem kívánt autóskirándulással induljon a környéken, és kedvüket elrontsa az ehhez kapcsolódó esetleges családi perpatvar. Az első benyomás meghatározó lehet, ezért ne feledje: útbaigazítást mindig csak félreérthetetlen formában adjon!

 

 

              

2018.10.16, Kedd

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu