Nyomtatás

Minek a padlás, ha nincs rá szükség?


A „harmincfokos” ház

   Hol van az az idő, amikor nyáron az izzó cserepek alatt, „térdig" járva a padlás porában, tüsszentések közepette nyitogattuk a háncskosarakat, kopottas utazóbőröndöket és düledező tévés dobozokat. Kincsesláda volt mind, ahonnan könyvek, játékok, régi pénzek, ruhák és (nagy)szüleink ifjúkorát idéző (szerelmes)levelek kerültek elő.

A Csipkerózsika álmukat alvó tárgyak már csak az ébresztő csókot várták, hogy elkezdhessék második életüket. Felnyílt a nagymama egykori tolltartója és megtelt saját ceruzáinkkal, golyóstollainkkal. A nagypapa régi érméi és jelvényei pedig rövidnadrágunk zsebét húzták. Hol van már ez az idő? 

 Ez a ház, a maga 30 fokos tetőhajlásszögével, a szakma és a  „nagyközönség" részéről, támadási felület is lehet - állítja az épületet tervező Riesz Antal.

- Nem javaslom, hogy építsünk falvakat ilyen tetőkkel, mert nem ez a jellemző a környéken. Azonban a kor hozza magával az igényt a padlás nélküli házak iránt. Aki nem akarja a tetőteret beépíteni és a lim-lomnak is másutt keres (és épít) helyet, annak felesleges hagyományos 40 fokos tetőt rakni a saját  „feje fölé" - mondja.

A ház tulajdonosai mindig is olyan fészekről álmodtak, ami távol van a világ zajától, mégis könnyen elérhető a városból, ami a természet közelségét adja, s ahol kedvükre élhetnek.

Az álmaikat túl sok minden nyirbálta volna, ha a fellegekben járnak, de megmaradtak a földön. A telek, két meglévő  parasztház közé ékelődött, így ügyelniük kellett a majdani házuk gerincmagasságára, aztán rengeteg földet kellett megmozgatniuk. Közben rájöttek, hogy a kitermelt föld mennyisége tálcán kínálja a teraszosítás lehetőségét.

 

Adta magát a telek és a környezet, így megbeszélték, hogy egyszintes lesz a házuk, mert tetőteret végképp nem akartak, és amit csak lehet, bevittek a föld alá. Az ikergarázs, a férj jól felszerelt „barkácsbirodalma", a mosókonyha, a ruhaszárító és a kamra - magyarán minden - az alagsorba került, ami a napi életvitelükhöz nem eredendően szükséges.

  - Házunk tervezéséhez a különféle szaklapokból sok jó ötletet merítettem. Megszállott barkácsolóként és bizonyos szempontból rutinos építkezőként házilagos kivitelezésben készítettük el az alapozást, a födémezést, a tető cserepezését, a vízvezeték szerelését, a famunkákat, a kerítést, aztán még a kertet és a parkot is - büszkélkedik a ház tulajdonosa.

 

A központi elhelyezkedésű nappali, körben minden irányból megközelíthetőA központi elhelyezkedésű nappali, körben minden irányból megközelíthető

  Első hallásra szinte hihetetlennek tűnik, hogy a lakás központját jelentő, a hálót, a nappalit, a dolgozót és az étkezőt érintő télikert az esztétikumon felül mennyi előnnyel jár. - Az első évben földgázból 54 ezer forintnyit használtak fel a megközelítőleg 110 négyzetméteres lakóházhoz. A legkorszerűbb hőszigetelő anyagok beépítése nélkül ez lehetetlen lett volna.

 A ház, és a napozóteraszos grillsütő elkészültét a kert, a park és a melléképületek kialakítása, építése követte. Nyolcvannál több különféle gyümölcsfa, konyhakert és a chardonnay szőlőtőkék telepítése jelenti számukra tavasztól őszig az önellátást. A birtokuk az udvari gazdasági épülettel, tároló helyiségekkel, nyári-konyhával, fürdőszobával és présházzal teljes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

2018.10.23, Kedd

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu