Nyomtatás

Egy ház két korszaka


A kivitelezésnél tilos improvizálni!
     

 

A tíz éve kezdődött kalandos tervezés úgy indult mint a többi - meséli Dévényi Sándor építész. Az építtető sokat töprengett, míg végül a több változat közül a legkonszolidáltabbat választotta. Két lakrészt és egy kis üzletet szeretett volna építeni, de úgy gondolta, hogy egy ilyen bonyolultságú házhoz nem szükséges a kiviteli tervet is megrendelni.

 

 


  Mottó: A kiviteli terv az a "törvény" amit be kell tartani. 

Így az utolsó fázis, amikor jobban át lehet egy tervet gondolni - az 1:50-es léptékű kivitelezési terv - megrendelése elmaradt. Ennek hiányában aztán az építkezéshez felvonuló mesterek csak a saját tudásukra tudtak támaszkodni. Történt is rengeteg improvizáció és mivel az építtető nem értette a műfajt, egész egyszerűen, szép sorban átverték. Örök tanulság: ha nincs törvény ami jelen esetben a kivitelezési terv lett volna, akkor bizony mindenki okos akar lenni és elszabadulnak az indulatok. Volt, hogy fél évig nem történt semmi az építkezés háza táján.

A falak már álltak, a födém és a tető készen volt, amikor éles fordulat következett be: a tulajdonos a félkész házat eladta. Ezután új korszak kezdődött a ház életében. Néhány dolgot visszabontottak, kijavítottak és az újjáindult építkezésnek Lengyel Tamás személyében már építésvezetője is volt. Megtervezték az elmaradt részeket és kicsit átváltoztatták a ház funkcionális elrendezését.

A város klasszikus szőlővidékén épült ház, filozófiája szerint a Mecsek oldali villaépítészet hagyományait próbálja újrafogalmazni. Ezért is jelentek meg a pécsi múltszázadvégi villaépítészetre jellemző motívumok, mint például a fatornác az emeleten. Az épület L alakú, az L betű szárának közepe egy centrális teret fog közre, ez a nappali a nagy boltíves keresztbordázatával. Egyik sarkában kandallóval, a másikban nagy üvegfelülettel, amelyik a völgyre nyújt kilátást. Az emelet különálló vendégfunkciókat lát el, szervesen nem kapcsolódik az épülethez.

 

Az impozáns keresztboltozat, kovácsoltvas csillár és a kandalló együtt különleges hangulatot ad a nappalinak.Az impozáns keresztboltozat, kovácsoltvas csillár és a kandalló együtt különleges hangulatot ad a nappalinak.

 

A központi elhelyezkedésű ebédlő az épület két szárnyát kapcsolja össze.A központi elhelyezkedésű ebédlő az épület két szárnyát kapcsolja össze.

A falvédőburkolat és a színek együttese teszi a hálószobát is egyedivé.A falvédőburkolat és a színek együttese teszi a hálószobát is egyedivé.

A borospince falán látható múzeumi tárgyakat - köztük a jármot, bilincset, sütőlapátot és  citerát - az ország különböző tájairól a házigazda gyűjtötte össze.A borospince falán látható múzeumi tárgyakat - köztük a jármot, bilincset, sütőlapátot és citerát - az ország különböző tájairól a házigazda gyűjtötte össze.

Az építész stílusára jellemző rombusz alakra fordított ablak belül is, kívül is érdekes látványt nyújt. Az építész stílusára jellemző rombusz alakra fordított ablak belül is, kívül is érdekes látványt nyújt.

 

 

 

A bejárattal szembeni falépcső visz a felső lakószintre, ahová fahídon keresztül jutunk. A bejárattal szembeni falépcső visz a felső lakószintre, ahová fahídon keresztül jutunk.

A hosszú keskeny konyhában egymással szemben helyezkednek el a mértéktartó vonalú konyhabútorok.A hosszú keskeny konyhában egymással szemben helyezkednek el a mértéktartó vonalú konyhabútorok.

 

 

 

 

 

              

2018.10.23, Kedd

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu