Nyomtatás

Visszakérdezésben is professzor volt

 

Nemcsak az élőket szerette


   Nicsak mit olvasok: Megnyílt egy kiállítás, a Pécsi Tudományegyetemen a Dr. Romhányi György Aulában. Dr. Romhányi György Aula?

Nem szégyellem bevallani, hogy egy hangverseny után, a rendőrség épülete előtt átvágva a parkon visszahőköltem a szürkületben egy embertől, aki rám mutatott. Mit gondolnak miért? Mikor ráismertem, akkor gyökerezett igazán a földbe a lábam. Akivel, sok-sok évvel azelőtt mikrofonnal a kezemben beszélgettem, most valódi szoborként állt előttem. Dr. Romhány György professzor bronzból készült mása Pécsett a 48-as téren van felállítva. Tudták?

Tehát aula és szobor. És még mi? Érme is.

Romhányi professzor a műterembenRomhányi professzor a műterembenEgy boncolási verseny megnyerése után figyelt fel rá a professzora ("Kolléga úr, szívesen lát­nám az intézetben"), és attól kezdve egészen a nyugdíjazásáig az általa szenvedés tudományának nevezett patológiának szentelte életét.  Nemcsak az élőket szerette, hanem azokat is, akik később a keze alá kerültek. Az emberekhez való hozzáállása példaként állhatna bárki előtt. Kollégái mesélik, hogy az egyik nagyon szenvedő, gyógyíthatatlan beteget meglátogatta a kórteremben, hogy még életben is láthassa...  Kicsit beszélgetett vele, majd búcsúzáskor megsimogatta a kezét. Ő maga is igényelte az odafigyelést, és egy sajátos technikával érte el, hogy az órákon minden szem rászegeződjön. Halálosan szerette, ha nézik. Ő mondta így. Elhiszik?

Folyamatosan furcsábbnál furcsábbakat kérdezett: „Mi nincs hol, kollega?" - ami csak annak nem megválaszolhatatlan kérdés, aki ott volt az előadásán, ahol elhangzott, hogy Peruban miért is nincs szívinfarktus. 

Amikor minden szempár rászegeződöttAmikor minden szempár rászegeződött

Dr. Romhányi György professzor (1905–1991), a Pécsi Orvostudományi Egyetem Patológiai Intézetének igazgatója, akadémikus, a szakmájáért tűzben égett és erős belső kényszer hajtotta, egyéni módszereit átadja a fiataloknak. Vallotta, hogy nem lehet pihenni a babérokon: Ha ugyanazt adod elő másodszor, az már dohos" Így van? Másoktól is azt a szigort, és következetességet várta el, amit önmagától: „A legszigorúbb önmagadhoz légy!"

A tanítványaival  való kapcsolatait egészen különleges eszközökkel, váratlan, szellemes, humoros „szlogenekkel” erősítette meg, amelyek egyrészt esendő tulajdonságokra utaltak, másrészt barátságos oldalba bokszolást is jelentettek, mint például egyik mondása: „A medikus is ember” Értik? Az egyetem legfontosabb emberének az elsőéves medikust tartotta, „mert belőle még minden lehet." Nem véletlenül szólította „mesternek” a tanítványait. A kutatásai végén pedig soha nem felejtette el megjegyezni: „Megint egy kissé okosabbak, s ezáltal egy kissé szerényebbek lettünk.”

A furcsa nyelvezetű visszaemlékezés stílusára a professzor úr adott „okot”. Különleges stílusát a magnószalag is megörökítette közvetlenül a pécsi Pro Urbe díj átvétele után. Nem voltam soha a hallgatója, akkor mégis a hallgatója (és a „vizsgázója”) lettem-lehettem rövid időre. Az odafigyelés iránti igényét a „saját bőrömön” én is megtapasztalhattam. Tudja hogyan?

Hallgassa meg!

 

              

2018.10.16, Kedd

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu