Dubaiban is ámultak a gyűrűiken


Az ékszer lesz a legtöbbet hordott „ruhánk”

      Mikor megismerkedtem Nagy Dániel és felesége, Orsi, vagyis a Spendlor cég munkáival, úgy éreztem,  mintha az lenne a céljuk, hogy "kényeztessék" a finom női és az erős férfi ujjakat. Igen ám, de a lábakat lehet például pamut zoknival vagy kényelmes cipővel, otthon puha papuccsal kényeztetni, de egy ujjat mivel és hogyan? Talán egy kemény arany gyűrűvel? El tudom képzelni, hogy igen. A kényeztetés állhat ugyanis az örökké szép megjelenésből, amire, ha bármikor ránéz a tulajdonosa, kellemes érzések töltik el... 

 

 

Lehet kényeztetés a gyűrű formája vagyis a belső és a külső felülete is. A kényelmet szolgálhatja az is, hogy milyen könnyen siklik fel és mennyire pontosan öleli körbe az ujjat, hogy a külső felület miként találkozik a külvilággal, nem akad-e bele minduntalan valamibe, stb. Gondolataimat, érzéseimet megosztottam velük, és ők egy hasonló, de hosszabb monológgal reagáltak:

Egyediség és formatervezés. Leginkább ez a két szó jellemzi korunk gondolkodását környezetünkre nézve. Nem is lenne rossz ez az irány, mert magában foglalja az igényességet s a személyre szóló jelleget, és ezzel, az átgondolt, esztétikus, és egyben ergonomikus formát. Ugyanakkor ez a két dimenzió ritkán érhető tetten egy adott műremekben, hiszen ellentétesek is.

Orsi, saját tervezésű fülbevalójával. Ezért az ékszerért bomlottak Dubaiban.Orsi, saját tervezésű fülbevalójával. Ezért az ékszerért bomlottak Dubaiban.

A formatervezés a gyönyörködtetés mellett nagyon sok kritériumnak próbál megfelelni, ami olyan sokrétű rálátást és szakértelmet igényel, hogy csapat, gárda szükséges hozzá. Ezzel ellentétben az egyediség, ami valaki személyes igényeit igyekszik kielégíteni, olyan szűk családias kapcsolatot feltételez, ami nem hozható egy tető alá a művészi formatervezéssel. Vagy mégis?

Csapatunk ezen a penge vékony határon egyensúlyozva igyekszik különlegeset, és emlékezeteset alkotni, minden egyes hozzánk forduló, a boldogságuk és összetartozásuknak méltó jelképét kereső párnak, vagy igénnyel ábrándozónak, ajándékozónak. Azt gondolhatnánk, hogy egy egyszerű karikagyűrű páron nem sok olyan részlet van, amire figyelni érdemes, pedig nincs olyan paraméter, legyen az alapanyag, szélesség, vagy mattítás, aminek ne lenne jelentősége. Évtizedekkel ezelőtt sablon lélektelen nemesfém karikákat lehetett vásárolni, de mára már a lehetőség a végtelenbe ér, csak tudjuk, mit szeretnénk, vagy ha ez sincs meg, legyünk bátrak kalandozni a változatok világában. Szeretnék ehhez némi útravalót adni, hogy ne vak bolyongás, hanem tudatos keresés hozza meg a gyümölcsét.

Dani munka közben. Lángot ki lehel deres ágra?Dani munka közben. Lángot ki lehel deres ágra?

Ahhoz, hogy olyan ékszert kovácsoltassunk, ami tartós, és szépsége különleges számunkra, érdemes először mérlegelni, hogy milyen megoldások tetszenek igazán, és felejtsük el, hogy a párnak egyformának kell lennie, hiszen mind különbözünk. Legyen a hölgyé karcsúbb, vagy fényes, vagy legyen benne egy apró kő, legyen domború akár, míg a férfié is a kis különbséggel lesz egyértelműen személyre szóló. Lehet matt, szögletesebb, puritánabb, vagy pont vadabb és díszesebb, mert a kettő mégis egyforma és pont összeillő, mint ahogyan össze illik e férfi és a nő is. Leggyakrabban tehát kis különbségekkel, a közös megegyezés alapján választott gyűrűk egyformák. Hasonló színűek, szélességűek, mintájúak, vagy hasonló kis „trükk” lapul bennük. De mik azok a rejtett apróságok, amitől biztosan tudhatjuk, hogy számunkra, igényünkre készült az egyedi remek?

   Figyeljünk arra, hogy az ékszer lesz a legtöbbet hordott „ruhánk”, és ezért kényelmesnek kell lennie. Legyen benne tehát puhaság és komfort. Ahhoz, hogy egy bitang erős, rendíthetetlen várhoz hasonló gyűrűnk legyen, érdemes kemény ötvözetet választani, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet belső kialakítása íves, ujjhoz passzoló kényelmes. Fontos, hogy a lehetőségekhez képest magasabb színfém tartalmú nemesfémet válasszunk, hogy kevesebb irritáció, allergiás tünet, vagy vegyi roncsolás, elváltozás fenyegessen egy életen át. Az anyagvastagság is lényeges, mert a vékony gyűrű vághat, és deformálódása a kövek távozásához, a fém repedéséhez, töréséhez vezethet. S hogy ne legyen zavaró egy nagyobb vastagság, érdemes a finom éleket elvenni, és az ujjméretet a lehető legkisebb, de még könnyen felhúzható változatra állítani, így a viselés helyén nem jelent zavaró többletet.

Fontos, hogy ne ijedjünk meg attól, hogy az ékszer nehezen jön le, mert ez csak az izületen feltorlódó bőr –elsőre- rémisztő hatása, de igazi gondot nem jelent. Mi lenne akkor –viszont-, ha a gyűrű a vízben vagy a hidegben észrevétlenül veszne el, vagy a nagy karika, állandó kényelmetlenséget okozna, ha megfogunk valamit. Érdemes a formát és a paramétereket ezért jól átgondolni, mert nem lehet egy ékszer csupán felület, ami szépen csillog, mert az öröm rövid lesz.

Hiába a sok szép gyűrű - a pár legsikeresebb munkája eddig az arany mobiltelefon volt.Hiába a sok szép gyűrű - a pár legsikeresebb munkája eddig az arany mobiltelefon volt.

Az is lényeges, hogy az elsőre kitalált részletek harmóniában jelenjenek meg. Nem elegendő tudni, hogy pl.: fehér arany tetszene egy színes csíkkal, hanem azt is érdemes megfontolni, hogy a minta megfelelő teret kapjon. Gyakran a spórolás miatt az eredeti kompozíció úgy összezsúfolódik, hogy lényegét veszti, és a várt hatás elmarad. Fontos tehát a díszítés függvényében alárendelni annak alapját. Befolyásolja ennek vizuális összhatását, hogy domború vagy lapos környezetbe helyezzük-e, hogy mennyire vagyunk bátrak játszani a matt, és a fényes felületekkel, drágakövekkel és az is, hogy tudjunk mértékletesek lenni.

Hamupipőke cipő - a Spendlor ezzel a kedves kis darabbal több rangos díjat is besöpört.Hamupipőke cipő - a Spendlor ezzel a kedves kis darabbal több rangos díjat is besöpört.

A leggyakrabban olyan esetekkel találkozunk, mikor a házasulandók még nem fogalmazták meg kettejük közös szimbólumát, és igyekszünk minták százain, vagy képek ezrein bemutatva a lehetőségeiket, segíteni, de fontos, hogy sok esetben az eltérő megoldások és kiképzésű részletek, egészen más minőségi vagy kényelmi szintet ígérnek. Legyen tehát személyre szóló ez a bensőséges jelkép, legyen ugyanakkor kompromisszum mentes, örökölhető erejű, igazi mestermunka, hogy rápillantva, megérintve, előbújjanak belőle az emlékek, és fűtsék a testet és lelket a „hidegben”.

 

 
 

              

2018.09.24, Hétfő

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

IDŐJÁRÁS

 

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu