Mit eszik az ételszobrász?


Nem veszik le a királynőt, inkább megeszik

 

   Mindenki el tud képzelni maga elé egy szobrászt munka közben. Szinte látjuk magunk előtt amint véső és egy fakalapács segítség
ével lefaragja a kőtömbből a „felesleges” részeket. Ebből születik aztán a műalkotás, amit utcákon, tereken, kiállítótermekben, múzeumokban nézegethetünk hosszú ideig. Aki fémből készít szobrot, hegesztő készüléket használ. És az ételszobrásznak vajon mi a munkaeszköze?

 

 

Sok díjat hoz a konyhára az ételszobrászatSok díjat hoz a konyhára az ételszobrászat

Természetesen a mi szakmánkban is vannak speciális eszközök, a díszítő kések munkánk könnyítésére és gyorsítására szolgálnak de „műveink” kilencven százalékát csakis a hagyományos kis késsel faragjuk, ez nálunk elvi kérdés – meséli Tanács Attila, aki sok-sok évig szakácsként dolgozott. Egyszer aztán úgy adódott, hogy szakmai fejlődése érdekében valami pluszt kellett tanulnia. Mivel a hidegkonyha közel állt hozzá, így a zöldségfaragást, elegánsabb nevén az ételszobrászatot választotta. - Külföldi folyóiratokban, és nagy versenyek fotóin tetszett meg ez a műfaj – folytatja. Teljesen egyedül, autodidakta módon tanultam képek alapján. Jelenleg hazánkban két-három ember készít hasonló minőségben. Egyikük Varga Károly, aki nem konkurencia, hanem példakép és ennek a műfajnak utánozhatatlan és a legelismertebb mestere az egész világon.

Esküvőkön egyre inkább terjednek az ételszobrok. Ön milyen anyagokból tud faragni? Húsból, paradicsomból is?

 A hús nem tartozik ide! Minden más olyan alapanyaggal lehet dolgozni, amelynek az állaga megfelel a faragás-díszítés művelésének, és a modern táplálkozás követelményeinek. Paradicsom szintén alkalmas, de csak frissen, kiegészítő műveletként ajánlott. A felhasználható alapanyagok: zöldség, gyümölcs, gyúrt tészta, növényi zsír, jég, szarvasgomba, szárított gyümölcsök, fagylalt, csokoládé, marcipán, karamell.

AHihetetlen: így lett a dinnyéből rózsa.Hihetetlen: így lett a dinnyéből rózsa. nekem küldött képeken leginkább rózsák dominálnak.

A virág nagyon keresett, kedves és sokszor használt motívum. Szinte mindenből elkészíthető, és a színek sokasága miatt mutatós dísz. A faragás tanulását mindig virágmotívumokkal kezdjük.


Milyen virágokat tud még faragni? Orchideát, szegfűt?

Igen ezeket is, de a virágok a természet csodái, és végtelen formában mutatkoznak meg. Ha virágot kérnek, veszem a növényhatározót és elkészítem.

A zsír- és a tésztaszobrok állaguknál fogva, gondolom más technikával készülnek.

A zsír faragható, és akár a gyurma formálható, függően az anyag hőmérsékletétől. A tészta nem faragható, csak formázható, éppen ezért nagyon időigényes feladat és kizárólag házi készítésű lehet.


Melyik a "hálásabb" anyag, a zöldség, a gyümölcs, a zsír, vagy a tészta?  

Ez nehéz kérdés, de a természet, amely évszakonként lep meg bennünket csodálatos növényeivel, válaszol helyettünk. Kedvenceim: görögdinnye, fekete retek, sütőtök, papaya, mangó. A zsír, a csokoládé, és a tészta térbeli megmunkálása igazi szobrász feladat. A zsírszobrok leginkább hasonlítanak a márvány, illetve a kő színéhez, ezért kedvelt az alapanyaguk, viszont készítésük nagyon nehéz az anyag minősége miatt.


A dinnye puha, szaftos belsejét milyen technikával faragja?

Éles kés és sok gyakorlás kell hozzá. Ja, és ismerni kell az alapanyagot.


Sok nyersanyag kárba vész a munka során?

Igen, a gyakorlás selejttel jár, ám egy igazi chef a leeső nyesedéket felhasználja idény saláták, illetve pürék, krémlevesek készítésénél.


Melyik figura fekszik közel a szívéhez?


Talán a világbajnoki munkám volt a legnagyobb kihívás, ahol egy tészta sakktáblát, tetején sakkbábúként római harcoló katonákat faragtam zöldségből.

Addig tart a parti, amíg el nem rágcsálják a bábukat.Addig tart a parti, amíg el nem rágcsálják a bábukat

 

Mitől szebb egy szobor, ha mondjuk zöldségből van?


Hogy szebb-e, nem is tudom, inkább érdekesebb. Nagy gyorsaságot és pontosságot igényel a faragásuk. A kézügyességnek is nagy a szerepe, de nem nélkülözhető az akarat, a kitartás, a türelem és a rengeteg gyakorlás. Meg kell ismerni az anyagot, hiszen minden nyersanyag másként viselkedik, és más az elkészítési ideje.


Ezeket a szoborkölteményeket ki szokta elfogyasztani?


Nem szokták megenni, hiszen díszítésre valók. De ha a megrendelő úgy kívánja, hát harapjon bele, fogyassza bátran.


Kőszobrok faragásába is belevágna?


Már elkezdtem és természetesen szintén kihívásnak tekintem. Érdekes, és csodaszép dolog. Jelenlegi munkám kő, és fa, de ezek nem tartoznak a hidegkonyhai artisztika közé, így marad hobbi szintű munka. És hogy mit fogok faragni belőlük, az legyen az én titkom.

Ételszobrászsuli


                                                                                                                                                   

 
 
 

              

2018.01.18, Csütörtök

Van eladó háza?

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

VS

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

ORIGO SPORT

 

WEBBETEG

 

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

IDŐJÁRÁS

 

PROPELLER

 

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

Hetek

 

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

 

Váltson mobilkuponra!

Nemzeti Sport

 

MA.HU

 

Elektromos autó

Első a diszkréció

PRIVÁTBANKÁR

 

Stílus ami megszólít

HÍRADÓ

 

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

24.HU

 

Bankárképzés

FAKTOR

 

MOZI

 

A fék nem játék!

CSAK FOCI

 

AjándékMagánregény

Origo - friss

 

Opel nyári gumik

PORTFOLIO

 

ÜZLETRÉSZ

 

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatkezelési szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu