Nyomtatás

Ingyenes 5 perces napi nyelvleckék


Szenvedélye a nyelvtanulás élvezetessé tétele

 

Százezrek köszönhetik angol nyelvtudásukat Szalai Nórának és az 5 perc Angolnak, mely ingyenes webes leckékkel indult, majd több tankönyv és havi magazin lett belőle. A nyelvtanulás élvezetessé tétele nemcsak munka, de szenvedély is Nóra számára, mely életének és családja mindennapjainak is főszereplője.

Hogyan indította el a vállalkozását?

Nyelvtanárnak készültem, huszonkét évesen, még egyetemistaként jelentkeztem egy álláshirdetésre, ahol megismerkedtem Péterrel, akivel pillanatok alatt egy hullámhosszra kerültünk, és nagyon rövid időn belül össze is házasodtunk. A közös életünkkel együtt közös vállalkozásba is kezdtünk, mert mindketten olyan nyelviskolát szerettünk volna létrehozni, ami teljesen más, mint a többi. El is indítottunk kis csoportos képzéseket, kezdetben két tanteremben, egy teljesen saját tananyag alapján. Szerettünk volna eltérni a megszokott, és valljuk be, sokszor eredménytelen tanítási módszerektől, és olyan témákat becsempészni az órákra, amik élvezetessé teszik a nyelvtanulást.  

Működött a módszerük?

Egyre inkább igen. A nyelviskola folyamatosan bővült, a hallgatóink visszatértek újabb kurzusokra. Hogy erősítsük a lojalitásukat, 2003-ban a leckéket kiegészítő szolgáltatásként elindultak ingyenes 5 perces napi nyelvleckéink, amit e-mailben küldtünk el a tanulóinknak. Ők pedig elkezdték továbbküldeni az ismerőseiknek, barátaiknak, és szép lassan egy négyezres olvasói tábor gyűlt körénk. Ezzel párhuzamosan a nyelviskola is fejlődött, egyértelműen az online nyelvleckék hatására.

A direkt marketinget kombinálta a nyelvoktatással...

Igen, pár évre rá már úgy működtettünk egy huszonkét tantermes nyelviskolát hetvenkét tanárral, hogy egyetlen hirdetést sem adtunk fel sehol, a hírlevél „adott el” minket, és persze az elégedett hallgatók, akiknek tetszettek annyira ezek az online nyelvleckék, hogy továbbküldjék másoknak.

Hogyan reagálta le a fejlődést, merre vitt a cég útja?

Eleinte még én is oktattam, sőt, minden diákot névről ismertem, de ahogy nőtt a létszám, az iskola kezdte elveszteni a családias jellegét. Közben az 5 perces nyelvleckék egyre nagyobb szerepet kaptak, ehhez pedig folyamatosan tartalmat kell keresni, sztorikat kitalálni. A leckék ugyanis mindig valami aktuális és érdekes témára épülnek, amit az ember amúgy is elolvasna magyarul is, a mi segítségünkkel viszont angolul teheti meg úgy, hogy közben az igeidőket vagy a prepozíciókat gyakorolja. Az összegyűlt leckék alapján közben két tankönyvet is kiadtunk, amik bestsellerek lettek. Egyre inkább éreztük, hogy az ingyenes kis kiegészítő szolgáltatás túlnőtt magán, kezd önálló életre kelni, és érdemel ugyanannyi figyelmet, mint a nyelviskola, ami közben csak nőtt és nőtt. 2009-ben jutottunk el arra a pontra, hogy határozni kellett, merre tovább. Az 5 perc Angol mellett döntöttünk, és bezártuk a nyelviskolát.

Racionális vagy érzelmi döntés volt?

Is-is. Érzelmi azért, mert az interaktív angol tananyagok gyártása közben rájöttünk arra, hogy ez a kreatív munka az, amit igazán szeretünk, és el tudnánk képzelni azt is, hogy csak a feladatkészítéssel és gyártással foglalkozzunk. Racionális pedig azért, mert láttuk, hogy kétszázezer napi olvasónk van és hatvanezer példányban elfogytak a tankönyveink. Logikus következtetés volt, hogy érdemes újabb termékkel ellátni az olvasóinkat, ez pedig az 5 perc Angol havi magazin lett.

Honnan tudták, hogyan kell magazint szerkeszteni?

Eleinte fogalmunk sem volt, de kitanultuk a „járulékos szakmákat” és mára odáig jutottunk, hogy  még a tördelést és a grafikai munkát is a férjem csinálja, a tartalom mintegy hetven százalékát pedig én írom. Tekintve, hogy a magazin nyolcvanhat oldalas, ez nem kevés munkát igényel. Van persze több alkalmazottunk is, akik egyrészt a magazinban, másrészt a weboldalra kerülő napi négy-öt cikk megírásában segítenek, de szakmailag én fogom össze az egészet, és én írom a tankönyveket is, a legújabb még nagyon friss, novemberben került a boltokba.

Hogy fér bele mindez az idejükbe?

Ezt néha én sem értem, de az biztos, ha lenne három kívánságom, az egyik biztos az lenne, hogy a nap huszonnégy órájából legyen negyvennyolc. Sokkal több ötletünk van, mint amit meg tudunk valósítani, de nem akarunk szétforgácsolódni se a sok apró feladat között.

Mit gondol, mitől ilyen sikeres az 5 perc Angol?

Biztos, hogy a személyesség miatt, azzal, hogy közvetlenül, név szerint szólítom meg az olvasót, én mondom a tanácsokat, vagyis én vagyok a termékünk arca. Sokan úgy is érzik, hogy én vagyok az ő angoltanáruk, engem társítanak a márkához, amire tudatosan törekszünk is. Emellett hozzájárul a sikerhez a minőségi alapanyagok használata is, gondolok itt akár a képanyagokra, a profi amerikai és brit rádiós munkatársaink által készített hanganyagokra, vagy az igényes nyomdai kivitelezésre. A minőség rovására nem vagyunk hajlandók spórolni egy forintot sem.

Milyen tervei vannak a következő évekre?

Szeretnénk minél több terméket kihozni, így a most megjelent tankönyv mellett jövőre két újabb, különálló könyvet tervezünk. Emellett célunk a külföldi terjeszkedés, vagyis külföldieknek angolt tanítani, ezzel kapcsolatban már meg is tettük az első lépéseket. Logikus fejlődési irány lenne az új nyelvek bevonása is, az 5 perc Német vagy az 5 perc Spanyol, de én csak olyat akarok csinálni, amihez értek, és teljes mértékben tudom szakmailag kontrollálni a gyártási folyamatot és a végeredményt is. Ez pedig csak az angol esetében adott.

Otthon ki tud kapcsolni, vagy ott is szóba kerülnek férjével a céges ügyek?

Aki vállalkozást visz, az tudja, hogy nem lehet kikapcsolni egy gombot azzal, hogy hazamész. Persze, törekedni kell a feltöltődésre is, de főleg a mi esetünkben, akik jóformán huszonnégyórás szolgáltatást adunk az olvasóinknak, nincs megállás. Két gyerekünk van, egy hét és fél és egy másfél éves, akik ebbe a vállalkozói életformába születtek bele, így nem hétköznapi az életük. Tudják, ha nyaralni megyünk, akkor csak olyan hely jöhet szóba, ahol van Wifi, mert ki kell küldeni a hírleveleket, ha pedig lapzárta van, akkor a nagyszülőknél alszanak, mert anya és apa dolgoznak. Jó látni azt, hogy a nagyobbik már most nyitott és érdeklődik a munkánk iránt, szokott is javaslatokat tenni, hogy mi legyen a címlapon. Talán a mi példánkkal arra neveljük őket, hogy merjék ők is megvalósítani az álmaikat.

Nem lenne egyszerűbb az élet, ha átlag nyelvtanárként adna órákat?

Nem cél az egyszerűség. Számomra a vállalkozás a szenvedélyem is, ezért tudok mindent beleadni és ettől lehet sikeres. Minden nap azért dolgozom, hogy jobbat tudjak nyújtani, és megfeleljek a saját magam által támasztott elvárásoknak. Örömöt lelek abban, amit csinálok, és meg is élünk belőle, úgyhogy megtaláltam az utamat.

http://www.5percangol.hu

              

2018.10.23, Kedd

Van eladó háza?

AKIKBEN MEGBÍZHATUNK

Prohászka Ottó
Tutti Kft.


Bányai József
Bányai Bútorok Kft.


Würsching Péter
B&V International Kft.


Szabó Éva
EVLA Ltd.


Perger Gabriella
Biohair


Koch Csaba
Hajós-Bajai Borvidék


Miavecz István
Trilak Kft.


Kubínyi Norbert
Millennium cégcsoport


Tóth Péter
Lipóti Pékség


Sánta Sándor
Bonbonetti csoport


Tóth Csilla, Halla László
Biomark Kft.


Gábossy Árpád
Szega Camambert Kft.


Nagy Sándor
G'Foby NetShop Kft.


Perjés Ákos
Haribo Hungária Kft.


Schweickhardt György
Prima Maroni Kft.


Hintalan György 
Ökovital Kft.


Csányi Attila
Bonafarm Zrt.


Losó József
Mirsa Zrt.


Ments András
Kincsem Termék Kereskedőház


Juhász Attila
Laurel cégcsoport


Marosfi Györgyné Lídia
Univer Product Zrt.


Palásti József
Fornetti Kft.


Gazsi Zoltán
esisberg Kft.


Kurucz Péter
Brandbank Hungary Kft.


Ifj. Bárány László
Master Good Kft.


Tóth Béla
Gyermelyi Zrt.


Osztermayer Miklós
ERU Hungária Sajtgyártó Kft.


Magyar József
Hungerti Zrt.


Erdélyi István
Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.


Ziegler János
Ziegler Kft.


Malgorzata Kolton
Tetra Pak Poland & Danube vállalatcsoport


Wáberer György
Waberer's International Zrt.


Bessenyei István
Laurel cégcsoport


Gajodi Viktor
Geomant Kft.


Török Zsolt
Retz áruházlánc


Mezei Rudolf
Promecom - Medistance


Vértes Tibor
Agárdi Pálinkafőzde


Ambrus Barbara
Csodás Otthon Kft.


Nagy László
Nagy Gépműhely Kft.


Demeter Csaba
Demeter Pincészet Kft.


Adorján Zsolt
Webbiztos Kft.


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely)


Korompai András
Performar Kft.


Szentkereszti István
SZIKK Kft.


Lengyel Zoltán
Code Systems Kft.


Massányi Kinga
Gombdinasztia


Miskei Ildikó
Soft Consult Kft.


Kocsis L. Erika
Pocifix Kft.


Cserpes István
Cserpes Sajtműhely


Korbán Krisztián
Akadémia Lovasiskola


Juhász Attila
Ipari munkaruha Kft.


Péchy Imre
Baromedical Zrt.


Mestyán András
Hello Oroszország Utazási Iroda


Ittzés Tamás
Bohém Ragtime


Barazsy Ákos
MiniCRM


Kling Péter
Munkavédelem Kft.


Szekeres Juli
Szópóráz Kft.


Harman Tibor
Nyomtass Okosan Ekopont Kft.


Posta Tibor
Sat.hu-Antenna Szakáruház


Tatos Levente
Tatos Szalon


Kosztolányi Ádám
Magánregény Kiadó


Prech Tamás Zsolt
Media-Press '91 Kft.


 

 

 

 

Hajbeültetés

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Visszafelé pörgő óra?

ELŐKÉSZÜLETBEN

Somlyai Gábor
Humansoft Kft.


Puskás Zsolt
DMSone Zrt.


Erdőssy Imre
Consact Kft.


Madár Zoltán
Grepton Informatikai Zrt.


Marosi György
Multi Informatikai Kft.


Brumbauer József
BPW-Hungária Kft.


Tálos Péter
FIH Europe Kft.


Miklóssy Ferenc
Keviép Hungary Kft.


Borbély Zoltán
Atenor Group Hungary Kft.


Széll Csaba
CE LAND Holding Kft.


Kovács Endre
Arex FM Kft.


Kemenes László
Prologis Park
Budapest-Harbor


Fülöp Zsolt
DELOG Kft.


Takács Zoltán
Főnix-Med Zrt.


Gyenesei István
Hertelendy Kastélyszálló Kft.


 

 

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

Bankárképzés

A fék nem játék!

Opel nyári gumik

Elektromos autó

 

 

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu