Nyomtatás

Cserpes Sajtműhely - Életre való ízek

 
Ahol a tej tej, az ember meg ember marad

Nem építenek ki előre stratégiákat. Nem akarnak hasonlítani senkire, csak járják a maguk útját. Nem spórolják ki a sajtból, tejből, joghurtból, ami belevaló. Nem tesznek bele helyette tartósítószert, ízfokozót, színfokozót. Nem ígérik, hogy egy hónapig is eláll a túró rudi.

Nem találjuk meg őket a multikban, de ha szerencsénk van, összefuthatunk a zenélő autóval, vagy rálelhetünk egy kisbolt tejpultjában a Cserpes Sajtműhely termékeire. És persze bármikor beülhetünk Budapesten a közkedvelt tejivók egyikébe. Cserpes István tulajdonos meséli el rendkívüli vállalkozása történetét. 

 

Mi van a dobozban?

Cserpes István soha nem akart sem mások elvárásai szerint sem élni, sem gyártani. A tömegek butítására gyártott szappanoperát nézni és adalékanyagokkal összetartott szintetikus élelmiszert vásárolni a szupermarketben szerinte egyaránt káros.

- Nem vagyok multiellenes! - jelenti ki Cserpes István. - Egyetlen baj van vele, az, hogy a kereskedelem igényei szerint gyártatják a termékeket. Ez viszont abnormális. Ha valaki süt a lacikonyháján egy sült húst, attól nem várjuk el, hogy másnap is ugyanolyan legyen, ha valahol kint felejtjük.

De a multik irreális elvárásokat támasztanak a termelők felé: legyen még hosszabb a termék szavatossága, állja a rázkódást... És miért van erre szükség? Hogy akkor tehessék ki, amikor nekik a legjobban megfelel, az árverseny miatt. Ez nem normális gyakorlat.

A Közel-Keleten például most is úgy van, hogy ha valamit megtermelnek, mondjuk levágnak egy állatot és feldolgozzák, azt gyorsan eladják a megfelelő bolthálózaton keresztül. Nálunk pedig: legyen még olcsóbb! Erre a termelő még valamit kivesz a termékből. Legyen tartósabb! Erre még több tartósítót tesz bele. Legyen kicsit pirosabb! Erre színezéket ad hozzá. Míg végül étel helyett születik valami izé, ami nem is hasonlít arra, amilyennek lennie kéne... A kereskedő viszont boldog: pontosan ezt akartam! Dehát kiöntöttük a gyereket a fürdővízzel...

Futás a sajttal!

 A Cserpes termékek ezzel szemben olyanok, amilyennek lenniük kell. A joghurt tejet, gyümölcsöt és cukrot tartalmaz. A túródesszert tehéntúrót, kakaós étbevonó masszát, cukrot, vajat, citromolajat. A sajtokban tej, oltóanyag és só található, illetve ami még a speciális fajtákhoz szükséges lehet. 

- A Trudinál kezdett el ciki lenni a dolog, mert túródesszertet sokan gyártanak, de egyedül ez olyan, amilyennek az összesnek lennie kellene... - mondja István. Gyártói filozófiájuk persze nem könnyíti meg az életüket. A természetes alapanyagokból készült termékek ugyanis érzékenyek, hamarabb romlanak meg. István szerint UHT tejet bárki tud gyártani, abban nincs semmi rizikó.

Az ő vállalásuk viszont majdhogynem "őrült" dolog. Ha valaki délután öt órakor még lead egy megrendelést, azt a terméket még az este le kell gyártani és útjára indítani, hogy a pesti sofőr, amikor viszi a kisboltba, meg tudja előzni a hét órai dugót. És ha bárhol hiba csúszik a gépezetbe, ők vállalják a felelősséget. - Egy csavarhúzót nem szállítanak ki ennyi idő alatt! - összegzi a tulajdonos.

A nagy lehetőség

Az igazi sajtAz igazi sajt

Cserpes István az anyatej után valódi tehéntejen cseperedett tovább, ahogy akkoriban mindenki. Nekik is voltak otthon teheneik, és mint sok más gyerek, gyakran indult útnak két kannával a kezében, hogy tejet vigyen például a gyerekorvosnak.

Ez azonban még senkit nem determinál arra, hogy tejes legyen. - Nem kell elhinnünk, hogy azt kell csinálnunk, úgy kell élnünk, amit mások szabnak ránk. Én ezt képviselem mindenhol - szögezi le István.

- Az életünk fontos állomásait nem nekünk kell kitalálnunk magunknak: az ember ajándékba kapja a lehetőségeket, csak oda kell figyelni és el kell fogadni őket - mondja. Ilyen volt például az a pillanat, amikor a rendszerváltás után felborult gazdasági helyzetben olyan történt, ami azelőtt sohasem: a termelők a parlament előtt demonstráltak és kiborították a tejet.

A csornai tejporgyárban dolgozó Cserpes István és kollégája úgy érezték: itt az idő szerencsét próbálni! A szaktudás megvolt hozzá, hiszen István tanulmányait Csermajorban kezdte, ahol az ország egész "tejipari krémje", majd a BME-n és a Bánki Donát Műszaki Főiskolán folytatta. A csermajori kapcsolatok jól is jöttek:

 - A közeli gyárban a felvásárlást szerencsére egy jóindulatú hölgy vezette. Semmibe nem került volna neki, hogy ellehetetlenítsen minket, ma ezt simán megtennék! Csak néhány szót kellett volna szólni a termelőknek. De az akkori tejipari vezetők mind csermajori öregdiákok voltak. Nem azt mondom, hogy Cambridge-i életérzés hatott át minket, de valami olyasmi...

Csodabogárként néztek rám, de inkább az volt bennük: "Szegény, mit akar ez? Legalább mi ne tegyünk neki keresztbe" - úgyhogy nekivágtak a munkának ketten, saját kezükkel építették fel az üzemet.

- A vidéki parasztgyerek sok mindenhez ért, vagy inkább azt hiszi... - emlékszik vissza István. Ennek fő oka persze a pénztelenség. Havonta egy-egy dolgozót vettek fel, ahogy lassan kiderült, hányat képes eltartani az üzem. 

Karrierek a műhelyben

Ma 150 dolgozója van a Cserpes Sajtműhelynek. István szerint ez a legnehezebb feladat: emberekkel együtt dolgozni, kiismerni őket. Ahol kialakult már egy érték, egy brand, azt bizony védelmezni kell, mindenekelőtt a bajkeverőktől.

- Mielőtt valakit felveszünk, alaposan megnézzük. Én például mindig megkérdezem, miért jött el az előző munkahelyéről. Vidéken még egyszerűbb a helyzet, itt az emberek ismerik egymást. Az igazi nagy manipulátorokba Budapesten futottunk bele. És ez mindig nekünk jelent kárt: az alkalmatlan embereket is kifizetjük, csak menjenek el...

A munkatörvénykönyv egyelőre sajnos még csak a dolgozókat védi, pedig az oktatásban is láttuk, mi lett a következménye, hogy a diákokat helyezték a tanárok elé... Mi nem várunk az alkalmazottaktól csodákat, csak annyit hogy jöjjenek be időben és rendesen végezzék el a munkát. Nem vagyunk olyanok, mint kicsit nyugatabbra az osztrák parasztvállalkozók, akik nem fizetik ki a munkásokat.

Én istenfélő vagyok, soha nem tennék ilyet! - sőt, akadt olyan hátrányos helyzetű dolgozó, akit István kollégái rosszallása ellenére vett fel. "Pisti, minek vetted fel, mire lesz jó?" Ő azonban úgy vélte, kapnia kell egy lehetőséget a fiatalembernek, aki eddig egész életében csak azt hallotta mindenkitől: hülye vagy. Ládamosóként indult, majd miután a művezető felfedezte, hogy valóban milyen ügyes keze van, ma már a 10 milliós joghurtcsomagoló gépet kezeli.

A főzésben nincs kompromisszum!

István nemcsak sajtot alkot, egyébként is szívesen süt-főz. Tud is, szeret is, jó magyar ételeket, de nyitott az egzotikumra is: hajdani vietnami csoporttársaitól például sok finom receptet ellesett. A főzésben nem ismer kompromisszumokat: bár otthon mindent megeszik, amit elé tesznek, az étteremben viszont inkább meghagyja az ételt, ha nem olyan, amilyennek lennie kéne. Ilyenkor tart fogyókúrát. 

- Jó lenne fogynom egy keveset, de a súlyfelesleg is egyébként attól a sok gönctől van szerintem, amit beletesznek mindenhol az élelmiszerbe... Képtelenség, mikkel etetik az embereket. A múltkor bepoharazott vattacukrot láttam a boltban. Az állatkert főbejáratánál még el tudom képzelni, de műanyagpohárban! Kinek kell ez? A környezetvédelmi vonatkozásokról nem is beszélve. Mi ebben is igyekszünk helytállni.


Hazafias családpolitika

A Cserpes gyerekek szerencsések, hiszen nem műélelmiszeren, hanem valódi egészséges ételeken cseperednek. Istvánnak és feleségének régebben a nyaralás is munkának számított, hiszen öt gyermekük van: Laura, Abigél Sára, Zoé Debóra, Tirza Tamara és Ruben Rafael. Ezen a területen is "sokat tettek a Hazáért". - A feleségem adja a neveket, én csak bólogatok... - mondja István. Ketten ma már felnőttek, Laura gyönyörűen énekel, - édesapja leszögezi, hogy mosogatni is tud. 
- Tirza Tamara pedig a Cserpes Trudi arcaként csinál kedvet a vásárlóknak az egészséges nassoláshoz.

Kell egy kiskert, meg néhány jó régi magyar film...

István mind a vidéki, mind a városi élet előnyeit elismeri.- Szeretem Budapestet is, sok érték van ott. El tudom képzelni, hogy a feleségemmel majd veszünk egy kis szuterént...

- egyelőre azonban szabadidejében egy kis vidéki birtokot építget, hogy legyen egy kert, egy kis tó, ahová el lehet vonulni.

- Erre mindenkinek szüksége van, még a "szociban" is mindenki kimenekült a kiskertjébe, ha megtehette. 

- Az ember nem arra lett teremtve, hogy az élete felét stresszben élje le a munkahelyen, a másikat meg otthon a tévé előtt - mondja István. Persze a jó magyar filmeket szereti, Bacsó Péterről még önéletrajzában is megemlékezik.

- A gyárban mindenkinek a kedvenc filmje a Tanú, sokat anekdotázunk a fiúkkal... De ott van a Zimmer Feri is, mikor Pogány Judit ragasztja a címkét a sörösüvegekre, az is nagyon jó! - a sorozatokat viszont nem bírja elviselni: azt szereti, ha egy film kerek egész, van eleje, vége, rendes tartalma, és az ember el tudja dönteni, érdemes volt-e megnézni.
 

 


Garancia:

A Cserpes Sajtműhely - viszonteladó boltjaival együtt - minden hibás terméket, amit visszavisznek a vásárlók, visszavesznek és azonnal kicserélnek. Nem azért, mintha ez gyakori eset volna, hanem éppen azért, hogy kivizsgálják az esetek okát.

 


Kapcsolat:

Cserpes sajt

 

              

2018.10.23, Kedd

Van eladó háza?

AKIKBEN MEGBÍZHATUNK

Prohászka Ottó
Tutti Kft.


Bányai József
Bányai Bútorok Kft.


Würsching Péter
B&V International Kft.


Szabó Éva
EVLA Ltd.


Perger Gabriella
Biohair


Koch Csaba
Hajós-Bajai Borvidék


Miavecz István
Trilak Kft.


Kubínyi Norbert
Millennium cégcsoport


Tóth Péter
Lipóti Pékség


Sánta Sándor
Bonbonetti csoport


Tóth Csilla, Halla László
Biomark Kft.


Gábossy Árpád
Szega Camambert Kft.


Nagy Sándor
G'Foby NetShop Kft.


Perjés Ákos
Haribo Hungária Kft.


Schweickhardt György
Prima Maroni Kft.


Hintalan György 
Ökovital Kft.


Csányi Attila
Bonafarm Zrt.


Losó József
Mirsa Zrt.


Ments András
Kincsem Termék Kereskedőház


Juhász Attila
Laurel cégcsoport


Marosfi Györgyné Lídia
Univer Product Zrt.


Palásti József
Fornetti Kft.


Gazsi Zoltán
esisberg Kft.


Kurucz Péter
Brandbank Hungary Kft.


Ifj. Bárány László
Master Good Kft.


Tóth Béla
Gyermelyi Zrt.


Osztermayer Miklós
ERU Hungária Sajtgyártó Kft.


Magyar József
Hungerti Zrt.


Erdélyi István
Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.


Ziegler János
Ziegler Kft.


Malgorzata Kolton
Tetra Pak Poland & Danube vállalatcsoport


Wáberer György
Waberer's International Zrt.


Bessenyei István
Laurel cégcsoport


Gajodi Viktor
Geomant Kft.


Török Zsolt
Retz áruházlánc


Mezei Rudolf
Promecom - Medistance


Vértes Tibor
Agárdi Pálinkafőzde


Ambrus Barbara
Csodás Otthon Kft.


Nagy László
Nagy Gépműhely Kft.


Demeter Csaba
Demeter Pincészet Kft.


Adorján Zsolt
Webbiztos Kft.


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely)


Korompai András
Performar Kft.


Szentkereszti István
SZIKK Kft.


Lengyel Zoltán
Code Systems Kft.


Massányi Kinga
Gombdinasztia


Miskei Ildikó
Soft Consult Kft.


Kocsis L. Erika
Pocifix Kft.


Cserpes István
Cserpes Sajtműhely


Korbán Krisztián
Akadémia Lovasiskola


Juhász Attila
Ipari munkaruha Kft.


Péchy Imre
Baromedical Zrt.


Mestyán András
Hello Oroszország Utazási Iroda


Ittzés Tamás
Bohém Ragtime


Barazsy Ákos
MiniCRM


Kling Péter
Munkavédelem Kft.


Szekeres Juli
Szópóráz Kft.


Harman Tibor
Nyomtass Okosan Ekopont Kft.


Posta Tibor
Sat.hu-Antenna Szakáruház


Tatos Levente
Tatos Szalon


Kosztolányi Ádám
Magánregény Kiadó


Prech Tamás Zsolt
Media-Press '91 Kft.


 

 

 

 

Hajbeültetés

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Visszafelé pörgő óra?

ELŐKÉSZÜLETBEN

Somlyai Gábor
Humansoft Kft.


Puskás Zsolt
DMSone Zrt.


Erdőssy Imre
Consact Kft.


Madár Zoltán
Grepton Informatikai Zrt.


Marosi György
Multi Informatikai Kft.


Brumbauer József
BPW-Hungária Kft.


Tálos Péter
FIH Europe Kft.


Miklóssy Ferenc
Keviép Hungary Kft.


Borbély Zoltán
Atenor Group Hungary Kft.


Széll Csaba
CE LAND Holding Kft.


Kovács Endre
Arex FM Kft.


Kemenes László
Prologis Park
Budapest-Harbor


Fülöp Zsolt
DELOG Kft.


Takács Zoltán
Főnix-Med Zrt.


Gyenesei István
Hertelendy Kastélyszálló Kft.


 

 

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

Bankárképzés

A fék nem játék!

Opel nyári gumik

Elektromos autó

 

 

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu