Nyomtatás

Amerikából vásárolt telefonközpontok megszólaltatása magyarul


Bankok, biztosítók és mobilcégek adják

egymásnak a kilincsetJól fizetett menedzseri állásából egyik napról a másikra kilépett, és világméretű, néhány év alatt milliárdos bevételű vállalkozást alapított harmadmagával a Vajdaságból bevándorolt Gajodi Viktor. A telefonos ügyfélszolgálati szoftverekkel befutó Geomant Kft. egyike lehet azon kevés magyar cégnek, amely sikerrel léphet az amerikai piacra.

Olyan sok megbízást kapott a munkáltatónk a kilencvenes évek végén, amennyit egyszerűen nem volt képes elvállalni. Ömlöttek a megbízások, amiket kapacitásszűke miatt nem tudott elfogadni. A nemzetközi cégek ugyanis napi szinten meglehetősen rugalmatlanok. Egy-egy részlegnél a felvehető új munkatársak létszámát rendszerint az előzőév bevételéhez kötik, így sok „beeső” munkát kellett visszautasítani kapacitáshiány miatt.

Ez adta az ötletet néhány kollégámmal, hogy önállósodjunk - foglalja össze az indulás okait Gajodi Viktor, a call-centerekhez kapcsolódó telekommunikációs szolgáltatással foglalkozó Geomant Kft. szabadkai születésű alapító társtulajdonosa.


Önállóan

Nemcsak azt látták, hogy akkori munkaadójuknál, az amerikai székhelyű Lucent Technologies technológiai mammutcég hazai, call centerek magyarországi bevezetésével foglalkozó leányvállalatánál minden munkaórájuk „el volt adva”, hanem azt is, hogy a piac további jelentős potenciállal rendelkezik, amit kizárólag rugalmas alvállalkozók bevonásával lehet kiszolgálni. Ez éppen egybeesett a Lucent nemzetközi elképzeléseivel is - mutat rá a multik bevált üzleti modelljére Gajodi Viktor.

Gyorsan döntöttek: 2000 januárjában a Lucent akkori vezetésével egyetértve az informatikai fejlesztő osztály három vezető mérnöke és egyik társuk, Simon Róbert ötlete alapján megalapították a Geomant Kft.-t. A tevékenység ugyanaz maradt, mint amit addig alkalmazottként csináltak, csakhogy innentől kezdve saját hasznukra és persze kockázatukra is dolgoztak. 

Legfontosabb ügyfelük előző munkahelyük lett. - Kevés hozzáértő szakember volt a magyar piacon, így nem meglepő, hogy bíztak bennünk - mutat rá a kézenfekvő okra a cégalapító. Kezükre játszott, hogy akkoriban lett divat a nemzetközi cégeknél egyes tevékenységek kiszervezése (outsourcing) is, így lépésük nem ütközött a Lucent stratégiájával sem. A vállalat a munkabértől az irodán keresztül a rendelkezésre állási díjig minden fix költséget megspórolt, csak a projektek után kellett fizetnie. Amiből pedig volt elég. Mindenki jól járt.


Jövedelmező kapcsolat

- Ugyanazokkal az ügyfelekkel dolgoztunk, csak már a saját irodánkban, a saját számítógépeinken - emlékszik a váltás utáni első napokra Gajodi Viktor. Teljes vagyonukat kockáztatták, hogy tökéletes technikai hátteret biztosítsanak. Az induláskor nagyon figyeltek arra, hogy a költségek ne szaladjanak el. - A bútorokat például a Kurír napilap csődbe ment kiadójának felszámoló biztosától vásároltuk meg, és a számítógépeinket is használtan vettük - mutatja be Gajodi, hogyan indult a ma már egy patinás budapesti irodaházban működő cég.

A munka minőségére nem lehetett panasz: a cég árbevétele már az első év után 70 millió forintra nőtt. A piac ugyanis egyre szélesedett: bankok, biztosítók és mobilcégek adták egymásnak a kilincset, hogy a rendszerint Amerikából vásárolt automatikus telefonközpontok magyar nyelven szólaljanak meg.


Ügyes megoldások

Az üzletmenet ugyanakkor korántsem volt zökkenőmentes.
- Folyamatosan kergettük a készpénzt, a cash-flow-t - emlékszik vissza. Hitel ugyanis nem volt, a szállítóiknak viszont 8-30 napra kellett fizetniük, míg az előszerződéstől a számlázást követő fizetésig 90-180 nap is eltelik. - Gyakran a saját pénzünkből kellett kipótolni a kasszából hiányzó összeget, hogy fizetést tudjunk adni az alkalmazottaknak, akik az üzletmenet felfutásával egyre többen lettek.

A megbízások jó részét hozó, időközben nevét AVAYA-ra cserélő világcég több, nemzetközi nagyvállalatnak dolgozott, így a Geomant is kapott külföldi megbízásokat. A szolgáltatás fontos részét képező karbantartási munkákat azonban nem volt egyszerű Magyarországról intézni. - Ha egy varsói telefonközpontból szóltak, hogy nem működik a rendszer, nem lehetett távolról megmondani, mi lehet a gond.

Lehet, hogy csak egy kábelt kellett visszadugni a helyére - világítja meg az okot Gajodi, miért kezdtek el már a kezdet kezdetén arról gondolkodni, külföldön is érdemes lenne képviseleteket nyitni.


Értékes másolat

Úgy gondolkoztak, a magyarországi sikereket, némi helyismerettel megspékelve, külföldön is le lehetne másolni. Így amikor az AVAYA 2004-ben megszüntette lengyelországi cégénél a belsős technikai csapatot, a Geomant merész húzással átvette a hozzájuk hasonló tudással és emellett jó helyismerettel rendelkező szakembereket.

- Régóta, különféle nemzetközi fejtágítókról, tréningekről személyesen is ismertük már őket. Mint ahogy a műszaki igazgatójukat is, akit az első külföldi képviseletünk vezetésére kértünk fel. - Az új cégvezető feladata a Geomant lengyelországi felfuttatása volt, érdekeltségét pedig jelentős tulajdonrésszel teremtették meg. A fennmaradó üzletrész pedig a magyar cégé maradt. Ezt a motivációs rendszert a következőkben is követték, amikor csehországi és szerbiai érdekeltségeiket hozták létre.


Elemi érdekek

A külföldi cégek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, azonban a közös, vállalatcsoport szintű célok követéséhez elengedhetetlen volt a szervezeti átalakítás. Az egyes országokban tevékenykedő Geomant-érdekeltségek ugyanis nemcsak a hazai konkurensekkel, de egymással is versenyeztek. Ugyanakkor az egyéni motiváció nem mindig vezet a cégcsoport szempontjából a legjobb döntéshez - mutat rá Gajodi, miért döntöttek úgy, a több országban jelenlévő érdekeltségeket konszolidálják.

- Egy nagy cégbe vittük be az összes érdekeltséget, és minden cégtulajdonos az összesített árbevételhez való hozzájárulása arányában kapott tulajdonrészt a nagy cégből. - Jövedelmezőségi szempontból is fontos volt, hogy kihasználják a cégcsoporton belüli szinergiákat. - Más-más országban más-más költséggel tudnak dolgozni a szakértőink; így több nyereséget is hozhatnak egy-egy nemzetközi megbízásnál. - Hasonló okból gondolkoznak rajta, hogy a hagyományosan jó mérnököket képző Romániában vagy Bulgáriában is leánycéget alapítsanak.


Valami Amerika

A költségek mérséklésénél is fontosabb azonban a bevételek növelése; az információtechnológiai iparágban ma ez adja meg egy cég értékét. Ezért már az sem elég, ha egy vállalkozás páneurópai piacon működik. A nagy üzlet ugyanis a tengerentúlon van. - Az Egyesült Államokban kétszer olyan magasak a megbízási díjak, mint Európában - mutatja meg a különbséget. Logikus lépés volt, hogy ott is megvessék a lábukat.

A nemzetközi hálózattal rendelkező óriáscégek azt szeretik, ha világszerte egy és ugyanazon szállító szolgálja ki őket. - Rendhagyó módon nem új céget alapítottunk, hanem inkább összeolvadtunk egy helyi, hasonló tevékenységet végző vállalattal. Ez volt a legolcsóbb és leggyorsabb - indokol Gajodi Viktor. Pénzt ugyan az indulás óta nem vettek ki a cégből, ám a vásárlás óriási összeget emésztett volna fel. A nyereséget inkább visszaforgatják, fejlesztésekre fordítják.


Topvezetőkkel Kínáig

A friss, tengerentúli szerzeménnyel a cég a Távol-Keleten is megvetette a lábát. - Kínában több mint egymilliárd fogyasztóval akarnak majd jó kapcsolatot ápolni a nagy szolgáltató cégek. Reményeink szerint egyre inkább „call centeren” keresztül - magyarázza optimizmusát az alapító. A most már globálissá vált vállalatcsoport vezetésével egy, az amerikai piacon is bizonyított és elismert topmenedzsert, Peter Kenyont bízták meg.

- Amíg valaki Magyarországon üzletel, elég egy magyar vezér. Európai szinten viszont már nem szabad sajnálni a pénzt egy angol úriemberre. Amerikában - és világméretekben - viszont elengedhetetlen a sikerhez az amerikai főnök, aki ismeri a helyi és a nemzetközi vállalati kultúrát, bejáratos a politikusoktól a nagybankokig mindenhová. - A tapasztalatok szerint a magyar cégvezetők még kevésbé rutinosak és elfogadottak a világ vezető pénzügyi központjaiban.


Irány a tőzsde!

Márpedig a Geomant arrafelé kacsintgat: a mai 6 millió dollár (1,2 milliárd forint) után 2010-re az összeolvadás hozadékaként 50 millió dolláros (10 milliárd forintos) bevétellel és ugyanekkora cégértékkel számolnak. - A tulajdonosi és a menedzseri pozíciókat már szétválasztottuk, az eredeti tulajdonviszonyok a mai napra már szinte teljesen átrendeződtek - erre egy bizonyos méret után szükség van, hogy ne legyen érdekellentét.

Innentől kezdve a cég egy befektetés. Ha jól fial, érdemes továbbra is benne maradni - vázolja jövőképét Gajodi. Mindenesetre a tervek között szerepel, hogy a cég részvényeit a közeljövőben bevezetnék az amerikai tőzsdére is. Ez lehetővé teszi dolgozóink részvényopcióval való motiválását is. A tőzsdei jelenlét óriási presztízs, ugyanakkor jó lehetőség arra is, hogy az elmúlt években megtermelt cégértéket tovább növeljék külsőt tőke bevonásával. Vagy éppen pénzzé váltsák.

http://www.geomant.com/

              

2018.10.16, Kedd

Van eladó háza?

AKIKBEN MEGBÍZHATUNK

Prohászka Ottó
Tutti Kft.


Bányai József
Bányai Bútorok Kft.


Würsching Péter
B&V International Kft.


Szabó Éva
EVLA Ltd.


Perger Gabriella
Biohair


Koch Csaba
Hajós-Bajai Borvidék


Miavecz István
Trilak Kft.


Kubínyi Norbert
Millennium cégcsoport


Tóth Péter
Lipóti Pékség


Sánta Sándor
Bonbonetti csoport


Tóth Csilla, Halla László
Biomark Kft.


Gábossy Árpád
Szega Camambert Kft.


Nagy Sándor
G'Foby NetShop Kft.


Perjés Ákos
Haribo Hungária Kft.


Schweickhardt György
Prima Maroni Kft.


Hintalan György 
Ökovital Kft.


Csányi Attila
Bonafarm Zrt.


Losó József
Mirsa Zrt.


Ments András
Kincsem Termék Kereskedőház


Juhász Attila
Laurel cégcsoport


Marosfi Györgyné Lídia
Univer Product Zrt.


Palásti József
Fornetti Kft.


Gazsi Zoltán
esisberg Kft.


Kurucz Péter
Brandbank Hungary Kft.


Ifj. Bárány László
Master Good Kft.


Tóth Béla
Gyermelyi Zrt.


Osztermayer Miklós
ERU Hungária Sajtgyártó Kft.


Magyar József
Hungerti Zrt.


Erdélyi István
Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.


Ziegler János
Ziegler Kft.


Malgorzata Kolton
Tetra Pak Poland & Danube vállalatcsoport


Wáberer György
Waberer's International Zrt.


Bessenyei István
Laurel cégcsoport


Gajodi Viktor
Geomant Kft.


Török Zsolt
Retz áruházlánc


Mezei Rudolf
Promecom - Medistance


Vértes Tibor
Agárdi Pálinkafőzde


Ambrus Barbara
Csodás Otthon Kft.


Nagy László
Nagy Gépműhely Kft.


Demeter Csaba
Demeter Pincészet Kft.


Adorján Zsolt
Webbiztos Kft.


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely)


Korompai András
Performar Kft.


Szentkereszti István
SZIKK Kft.


Lengyel Zoltán
Code Systems Kft.


Massányi Kinga
Gombdinasztia


Miskei Ildikó
Soft Consult Kft.


Kocsis L. Erika
Pocifix Kft.


Cserpes István
Cserpes Sajtműhely


Korbán Krisztián
Akadémia Lovasiskola


Juhász Attila
Ipari munkaruha Kft.


Péchy Imre
Baromedical Zrt.


Mestyán András
Hello Oroszország Utazási Iroda


Ittzés Tamás
Bohém Ragtime


Barazsy Ákos
MiniCRM


Kling Péter
Munkavédelem Kft.


Szekeres Juli
Szópóráz Kft.


Harman Tibor
Nyomtass Okosan Ekopont Kft.


Posta Tibor
Sat.hu-Antenna Szakáruház


Tatos Levente
Tatos Szalon


Kosztolányi Ádám
Magánregény Kiadó


Prech Tamás Zsolt
Media-Press '91 Kft.


 

 

 

 

Hajbeültetés

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Visszafelé pörgő óra?

ELŐKÉSZÜLETBEN

Somlyai Gábor
Humansoft Kft.


Puskás Zsolt
DMSone Zrt.


Erdőssy Imre
Consact Kft.


Madár Zoltán
Grepton Informatikai Zrt.


Marosi György
Multi Informatikai Kft.


Brumbauer József
BPW-Hungária Kft.


Tálos Péter
FIH Europe Kft.


Miklóssy Ferenc
Keviép Hungary Kft.


Borbély Zoltán
Atenor Group Hungary Kft.


Széll Csaba
CE LAND Holding Kft.


Kovács Endre
Arex FM Kft.


Kemenes László
Prologis Park
Budapest-Harbor


Fülöp Zsolt
DELOG Kft.


Takács Zoltán
Főnix-Med Zrt.


Gyenesei István
Hertelendy Kastélyszálló Kft.


 

 

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

Bankárképzés

A fék nem játék!

Opel nyári gumik

Elektromos autó

 

 

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu