A Varázsbetű a diszlexia nagy ellensége


Küzdelem a gyerekek

személyiségtorzulása ellen

A diszlexia olvasási zavar: az írásjelek agykérgi felismerési folyamatának zavara. A diszlexiás gyerek a STOP táblán felcseréli a betűket és így nem érti meg a jelentésüket. Sem a diszlexia, sem a diszkalkulia nem fogyatékosság. Mindkettő részképességzavar,  azaz az egyébként ép értelmű, jól teljesítő gyereknek az olvasással vagy a számolással nehézségei vannak. Ennek egyik oka lehet, ha a gyermek a születéskor például rövid időre oxigénhiányos állapotba kerül, de okozhatja az iskola rossz tanítási módszere, sőt, öröklődhet is. Kazal Kolos a Varázsbetű Fejlesztő Műhely tulajdonosa igazságtalanságnak tartja, hogy egy ilyen zavar meghatározza a gyermek felnőttkori pályafutását, ezért a tettek mezejére lépett.

Fóka és karate

- Élete során önnel történtek igazságtalanságok? 

- Nem emlékszem ilyesmikre. Alapvetően optimista szemléletű ember vagyok, előre tekintek, s csak nagyon ritkán hátra. Hamar elfelejtem, ha valaki megbánt, és általában nem a bosszú foglalkoztat, hanem inkább azt keresem, hogy miben hibáztam, mit kellene legközelebb máshogy csinálnom.

- Ha ilyen békés természetű, akkor mi vitte a shotokan karate közelébe?

- Igaz, hogy megszereztem a zöld övet, de mostanában távolodom ettől a sporttól, mert már nagyobb agresszivitásra lenne szükség. Ahogy haladunk előre, egyre több a küzdelem, a tényleges verekedés, én viszont inkább a mozgás szépségéért, a harmónia kereséséért kezdtem el vele foglalkozni.

- Ön főnök vagy beosztott típus inkább?

- Én soha nem voltam képes hosszú ideig alkalmazottként dolgozni, előbb-utóbb minden főnökömmel összerúgtam a port. Túlságosan nagy volt a szám, nem tudtam megtartani magamnak a véleményem. Nehezen viselem, ha egy döntésnek vagy utasításnak nem ismerem a hátterét, ha nem magyarázzák el, mi az értelme. A nagyszájúságom a katonaságnál sem segített, sokszor kellett fókáznom. Ez a felmosásnak egy különösen idióta formája, valójában az egyetlen célja az alacsonyabb rangú katona megalázása.

- A fókázások, a visszabeszélések után végre a saját maga ura lett. 

- Gyerekkorom óta érdekel a programozás. Mindig lenyűgözött, hogy a számítógép milyen sokoldalúan alkalmazható. Már a gimnáziumban olyan kis programokat készítettem, amelyek segítettek a tanulásban: kikérdezték az angol szavakat, ábrázoltak egy fizikai jelenséget, vagy éppen egy matematikai egyenlet megoldásában segítettek. Az út egyenes volt, egyre jobban beleástam magam a számítógéppel segített tanulás témakörébe, ezen belül is a részképességzavarok, azaz az olvasási és számolási problémák kezelésébe.

Játékosság a fejlesztésben

- Miért nem inkább az angol nyelv tanulásának segítése felé orientálódott?

- Ez kevésbé volt számomra érdekes. A nyelvtanulás nagy része monoton, ismétlődő feladat, ráadásul ezen a területen nagyon sokan vannak, nem igazán tudtam volna újat alkotni. A részképességzavarok területe azonban más volt. Itt lehetőség volt játékosságra, kreativitásra, lehetőség volt újat létrehozni, ami előtte még nem volt. Ez a kihívás izgatta a fantáziámat.

- Úttörő volt ezen a területen?

- Bizonyos értelemben igen. Bár volt egy-két szoftver, amely ezzel a területtel foglalkozott, ennyire összetett és komplex egyik sem volt. Az általunk kifejlesztett Varázsbetű Programcsalád hihetetlen gazdagságával, színességével, játékosságával, változatosságával volt úttörő.

A diszlexia kialakulásában egy csomó képesség zavara játszik szerepet. Ilyenek a figyelem, az emlékezet, a formafelismerés, vagy például - ami a laikusokat szinte mindig meglepi - a tájékozódási képesség. Az olvasási képesség ezeknek a területeknek a fejlesztésével kezelhető, de ehhez sok-sok türelem, rengeteg gyakorlás és kitartás szükséges. Ez bizony megterhelő mindenkinek, a gyerekeknek, a szülőknek, és a pedagógusoknak egyaránt. Ezeken a terheken könnyít a Varázsbetű Programcsalád.

A szoftver használata után sem lesz kevesebb gyakorlásra szükség, de a tanulás így sokkal játékosabb, szórakoztatóbb, érdekesebb  lesz a gyerekek számára. A pedagógus munkáját is könnyebbé teszi, így egyszerre akár több gyermekkel is foglalkozhat. A szülőt pedig a mindennapi közös gyakorlás egy része alól mentesíti.

A rossz kezelés önértékelési problémákat okoz!

- Milyen élete lesz annak a gyereknek, aki nem kerül kapcsolatba Önnel?

- A diszlexia egyik legnagyobb veszélye, hogy az egyébként értelmes gyerekekkel elhiteti, hogy ostobák, nem képesek alkotó, teremtő munkára. Ha a diszlexiát nem kezelik, akkor a gyerek a sorozatosan elszenvedett kudarcok miatt egész életére megutálhatja a tanulást. Maga az olvasási probléma felnőtt korra többé-kevésbé magától is elmúlik, de a gyermekkorban elszenvedett megaláztatások következményeitől egész életében szenvedhet, akivel nem foglalkoztak. A személyiség torzul: önbizalomhiány jelenhet meg, van, aki agresszivitással kompenzálja a hiányosságait, mások betegségekbe menekülnek. Nem hagyhatjuk, hogy ezeket az értékes embereket elveszítsük!

- Mit tesz azért, hogy a diszlexiás gyerekek szülei úgy érezzék, hogy jó kezekben lesz a szemük fénye?

- Rengeteget teszteltük a szoftvereket. Logopédusokkal, pszichológusokkal, fejlesztő pedagógusokkal dolgoztunk együtt, közösen állítottuk össze azokat a szempontokat, melyek alapján a szoftvereket kifejlesztettük. A játékok összeállításában a legtapasztaltabb pedagógusok véleményét és a legújabb kutatások eredményeit vettük figyelembe. A célunk az volt, hogy a gyerek észre se vegye, hogy ő most valójában tanul, hanem csak játéknak fogja fel a szoftverrel való gyakorlást... Az idő minket igazolt: rengeteg szülő és tanár írja le tapasztalatait és sikereit.
 

Egy sportos és összetartó család

 

 Kolos nem tartja magát sportos alkatnak, de igyekszik sokat mozogni. Rendszeresen lovagol, mert nagyon jó érzés a lóval együtt mozogni, felvenni a ritmust, reagálni a ló mozdulataira. Tizenhárom éves kisfia és négyéves kislánya is szívesen vele tart ebben a sportban, bár ő még csak póni hátán ült. Gyerekkori élmények hatására újra elkezdett úszni is, és reggelente fél órát biciklizik, hogy jobban menjen a munka. Idén télen kezdett feleségével síelni. Többet van a hóban, mint a lécen, párja ügyesebb, de mindig megvárják egymást és a közös tanulás erősíti a kapcsolatukat.

 

Garancia

A Varázsbetű Programcsaládot már több mint ezer iskolában, és több mint 5000 családban használják rendszeresen és sikerrel. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk, a programokat szeretik a gyerekek és a felnőttek is. Ha valaki nem elégedett a szoftverrel, teljes pénzvisszafizetési garanciát vállalunk.

 

Ajándék:

A Varázsbetű két olyan anyagot ajándékoz az olvasóknak, amely hasznos lehet a tanulási problémák megelőzésében vagy kezelésében. Az első anyag egy gyorslista, melynek címe: "A 10 legfontosabb teendő, ha gyermeke tanulási zavarral küzd." A listában leírt információk megkönnyíthetik a szülő dolgát, és könnyebbé tehetik a kezelés megkezdését.

A második ajándék egy számítógépes szoftver, mely fejleszti a gyerekek olvasási képességét, és sikerélményhez juttatja őket. Ennek a játéknak Varázsbetű Bingó a címe, és vidám szórakozást nyújt szülőnek és gyereknek egyaránt.


www.varazsbetu.hu

  

              

2018.10.23, Kedd

Van eladó háza?

AKIKBEN MEGBÍZHATUNK

Prohászka Ottó
Tutti Kft.


Bányai József
Bányai Bútorok Kft.


Würsching Péter
B&V International Kft.


Szabó Éva
EVLA Ltd.


Perger Gabriella
Biohair


Koch Csaba
Hajós-Bajai Borvidék


Miavecz István
Trilak Kft.


Kubínyi Norbert
Millennium cégcsoport


Tóth Péter
Lipóti Pékség


Sánta Sándor
Bonbonetti csoport


Tóth Csilla, Halla László
Biomark Kft.


Gábossy Árpád
Szega Camambert Kft.


Nagy Sándor
G'Foby NetShop Kft.


Perjés Ákos
Haribo Hungária Kft.


Schweickhardt György
Prima Maroni Kft.


Hintalan György 
Ökovital Kft.


Csányi Attila
Bonafarm Zrt.


Losó József
Mirsa Zrt.


Ments András
Kincsem Termék Kereskedőház


Juhász Attila
Laurel cégcsoport


Marosfi Györgyné Lídia
Univer Product Zrt.


Palásti József
Fornetti Kft.


Gazsi Zoltán
esisberg Kft.


Kurucz Péter
Brandbank Hungary Kft.


Ifj. Bárány László
Master Good Kft.


Tóth Béla
Gyermelyi Zrt.


Osztermayer Miklós
ERU Hungária Sajtgyártó Kft.


Magyar József
Hungerti Zrt.


Erdélyi István
Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.


Ziegler János
Ziegler Kft.


Malgorzata Kolton
Tetra Pak Poland & Danube vállalatcsoport


Wáberer György
Waberer's International Zrt.


Bessenyei István
Laurel cégcsoport


Gajodi Viktor
Geomant Kft.


Török Zsolt
Retz áruházlánc


Mezei Rudolf
Promecom - Medistance


Vértes Tibor
Agárdi Pálinkafőzde


Ambrus Barbara
Csodás Otthon Kft.


Nagy László
Nagy Gépműhely Kft.


Demeter Csaba
Demeter Pincészet Kft.


Adorján Zsolt
Webbiztos Kft.


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely)


Korompai András
Performar Kft.


Szentkereszti István
SZIKK Kft.


Lengyel Zoltán
Code Systems Kft.


Massányi Kinga
Gombdinasztia


Miskei Ildikó
Soft Consult Kft.


Kocsis L. Erika
Pocifix Kft.


Cserpes István
Cserpes Sajtműhely


Korbán Krisztián
Akadémia Lovasiskola


Juhász Attila
Ipari munkaruha Kft.


Péchy Imre
Baromedical Zrt.


Mestyán András
Hello Oroszország Utazási Iroda


Ittzés Tamás
Bohém Ragtime


Barazsy Ákos
MiniCRM


Kling Péter
Munkavédelem Kft.


Szekeres Juli
Szópóráz Kft.


Harman Tibor
Nyomtass Okosan Ekopont Kft.


Posta Tibor
Sat.hu-Antenna Szakáruház


Tatos Levente
Tatos Szalon


Kosztolányi Ádám
Magánregény Kiadó


Prech Tamás Zsolt
Media-Press '91 Kft.


 

 

 

 

Hajbeültetés

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Visszafelé pörgő óra?

ELŐKÉSZÜLETBEN

Somlyai Gábor
Humansoft Kft.


Puskás Zsolt
DMSone Zrt.


Erdőssy Imre
Consact Kft.


Madár Zoltán
Grepton Informatikai Zrt.


Marosi György
Multi Informatikai Kft.


Brumbauer József
BPW-Hungária Kft.


Tálos Péter
FIH Europe Kft.


Miklóssy Ferenc
Keviép Hungary Kft.


Borbély Zoltán
Atenor Group Hungary Kft.


Széll Csaba
CE LAND Holding Kft.


Kovács Endre
Arex FM Kft.


Kemenes László
Prologis Park
Budapest-Harbor


Fülöp Zsolt
DELOG Kft.


Takács Zoltán
Főnix-Med Zrt.


Gyenesei István
Hertelendy Kastélyszálló Kft.


 

 

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

Bankárképzés

A fék nem játék!

Opel nyári gumik

Elektromos autó

 

 

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu