Nyomtatás

A Dátumvonal nem választ el


Óceániában leküzdik a távolságot

   

   A csendes-óceáni szigetek tanulói számára sokkal kézenfekvőbb megoldást jelent a műholdas hálózati rendszerek közvetítette oktatás, mint a hagyományos, régimódi iskolalátogatás. Az Óceánia szigeteit magában foglaló University of the South Pacific (USP) egyetem tevékenysége hatalmas, mintegy 33 millió négyzetkilométeres területet, 5 időzónát fog át a Csendes-óceánon. Az egyetemet működtető 12 szigetállamot ráadásul a Dátumválasztó vonal is elválasztja egymástól. 

 

Amikor például hétfő reggel a Fidzsi-szigeteken található fő egyetemi épületben megkezdődik az oktatás, Szamoában és a Cook-szigeteken még mindig vasárnap van.

Az egyetemet a távoktatás egyik úttörőjének tartják. Az egyetemi hálózat (USPNet) műholdas összeköttetése révén teszi lehetővé a távolabb fekvő szigetek tanulói számára, hogy a fő egyetemi épületben zajló előadásokat valós időben kísérhessék figyelemmel.

A sok campus közül az egyikA sok campus közül az egyik

Egy Marshall-szigeteki tanteremben ülő diákok például könnyűszerrel nyomon követhetik a 3000 kilométerrel odébb, a USPNet suvai (Fidzsi-szigetek) központjában zajló földrajzórát. A diagramok és térképvázlatok szemléltetésében egy televíziós monitor segíti az előadót.

A távoktatás alternatíváját az utazás képviseli, amely természetesen rendkívül fáradságos és megfizethetetlenül drága megoldást jelentene. A rendelkezésre álló repülőeszközökkel például négy és fél órát venne igénybe a Suvából Kiribatiba tartó repülőút. Onnan a Marshall-szigetekre további négy óra alatt lehetne odaérni.

 

Előadáson - ezúttal élőbenElőadáson - ezúttal élőben


Az embereknek normális esetben egy jelentősebb városi övezetbe kellene elutazniuk, vagy egyetemi tanulmányok esetében a fő egyetemi épületegyüttest kellene látogatniuk. Ha tanulni akarnak, akkor vagy egy másik szigetre, vagy egy másik országba kellene elutazniuk. Az új rendszer azonban lehetőséget biztosít arra, hogy valaki a saját falujából, a saját otthonából rugalmas módon, saját időbeosztást követve tanulhasson.

Az egyetem tervei közt szerepel, hogy valamennyi kurzusát elérhetővé tegye ily módon. A kitűzött cél megvalósítása azonban nagyban függ attól, hogy a csendes-óceáni szigetvilágban milyen mértékben sikerül addigra elterjeszteni a telefon- és internetszolgáltatásokat. A térség legfejlettebb államai közé tartozó Fidzsi-szigetek 900 kistelepüléséből 700 például ma sem rendelkezik az alapvető telefonszolgáltatással.
 

              

2018.10.16, Kedd

Van eladó háza?

ORIGO SPORT

BEJELENTÉS

Ha tud egy jó honlapot,
(az sem baj, ha az Öné :))
jelentse be! 

URL:*
Leírás:*
E-mail:*

 

TELEFONKÖNYVEK

Hajbeültetés

ÁLLÁS

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

ÚTVONALTERVEZÉS

UTAZÁS

MENETRENDEK

BANKOK ÉS ÁRFOLYAMOK

APRÓHIRDETÉSEK

INGATLANOK

TŐZSDE

E-MAIL

EGÉSZSÉG

HONLAP PANORÁMA

Válogatás érdekes külföldi
honlapokból.

Honlap a jövőből

Ha megadunk egy dátumot,  akkor megnézhetjük, hogy azon a napon milyen események lesznek a világon.
https://www.zapaday.com

A torok gyógyítója

Vizet digitálisan

Új édesitőszer

AUTÓSTOP? NEM!

Legolcsóbb

HETEK

Visszafelé pörgő óra?

TOTALCAR

MA.HU

NEMZETI SPORT

Első a diszkréció

Stílus ami megszólít

Szeletek élvezete

CSOK-CSOK-CSOK-CSOK

MOZI

Bankárképzés

A fék nem játék!

CSAK FOCI

AjándékMagánregény

Opel nyári gumik

Elektromos autó

PORTFOLIO

ORIGO - SZÓRAKOZÁS

ÜZLETRÉSZ

MIT OLVASSUNK?

ImpresszumAdatvédelmi szabályzatMédiaajánlat

Copyright © 1999-2018 Webmut@tó - Minden jog fenntartva

A Webmut@tó honlapján található szöveges tartalmak a Webmut@tó tulajdonát képezik,
melyek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc
alatt vannak. Másodközlés esetén feltüntetendő forrásoldal: http://www.webmutato.hu